Internet in de intercity geintoduceert

In het bijzijn van minister Eurlings en directeur Bert Meerstadt is de Nederlandse Spoorwegen afgelopen maandag begonnen met het aanbieden van gratis internet in de trein. Aan het einde van het jaar moet een derde van alle intercity´s een internetverbinding hebben. Het internet in de trein komt tot stand dankzij een subsidie van Minister Eurlings.

Gisteren was het dan echt zover, gratis internet in de trein bij NS. Een extra trein van Amsterdam Bijlmer Arena richting Leiden, v. 14:56u had hiervor de primeur. Tot nu toe konden alleen klanten met een data abonnement bij een telefoonaanbieder gebruik maken van (betaald) internet in de trein via hun eigen verbinding.
De ingebruikname verliep niet helemaal vlekkeloos, vanwege de vele mensen die in de eerste trein direct van het gratis WiFi gebruik wilde maken, was de verbinding erg traag, en sommige plekken - zoals rond Schiphol (tunnel) - viel de verbinding weg. Het internet mag dan gratis zijn, maar onbeperkt gebruik is er voorlopig nog niet bij. De verbinding is niet toereikend om bijvoorbeeld filmpes op Youtube te bekijken., waarbij videofilmpjes geblokeerd zullen worden.

Reisinformatie
Behalve internet is er maandag ook begonnen met actuele reisinformatie in de Intercity. De SLT-treinen hadden hier al sinds ingebruikname de beschikking over. Zo is de trein uitgerust met schermen met de actuele dienstregeling van de trein. De treinen die dit systeme nog niet hebben worden tijdens het reguliere onderhoud en tijdens de revisie voorzien van reisinformatie schermen en WiFi. De WiFi geschikte treinen zijn te herkennen aan een logo op welke aangebracht is op de deuren van het treinstel.

Wisselende planningen
Eigenlijk had er al veel eerder internet in de trein moeten komen. In 2005 werden in samenwerking met KPN de eerste proeven gehouden. Maar in 2007 liep de samenwerking met KPN stuk, waardoor het plan op de lange baan belandde. Pas in 2019 zou internet grootschalig in de trein bruikbaar zijn. Deze planning bleek te sober.

Versnelling
Dankzij een nieuwe samenwerking met ditmaal T-Mobile en Nomad is de zaak in een versnelling gekomen. En ook minister Eurlings heeft met een subsidie van 15 miljoen zijn steentje bijgedragen. Vanaf vandaag hebben de eerste NS treinen weliswaar gratis wifi, het zal nog wel enige tijd duren voordat alle treinen zijn uitgerust met gratis wifi. Eind 2010 moet 27 procent van de intercity's voorzien zijn, wat neer komt op 150.000 stoelen. Eind 2013 moeten alle intercity's internet hebben. Of het dan nog gratis is, is niet zeker. De komende 3 jaar in elk geval wel.

Meerstadt
President-directeur Bert Meerstadt ligt de keuze voor internet en actuele reisinformatie toe: “Onze klant heeft tijdens zijn treinreis dringend behoefte aan de juiste informatie op de juiste plek. Dit is een belangrijke stap in het behalen van één van de hoofddoelstellingen van NS, namelijk goede informatie en service voor de treinreiziger."

Regionale spoorvervoerders
Behalve bij NS zijn er ook initiatieven bij regionale spoorvervoerders met gratis WiFi. Zo zijn de Connexxion treinen tussen Amersfoort en Ede-Wageningen uitgerust met draadloos Internet via KPN Hotspot, en is vervoersbedrijf Veolia ook al bezig haar treinen op de Maaslijn (Nijmegen – Roermond) te voorzien van internet. En ook Arriva heeft een proef tussen Groningen en Leeuwarden gedraaid.
Waar de samenwerking tussen NS en KPN mislukte, voerde Arriva haar internet pilot wel uit in samenwerking met KPN (en ProRail). Ook Arriva kan op de steun rekenen van minister Eurlings (een subsidie van 1,1 miljoen).

Intenret nu ook mogelijk in de Intercities
 

Bron: Treinreiziger