ProRail en RailCenter starten MBO-opleidingen spoorbouw voor zij-instromers

ProRail en RailCenter starten een opleiding voor zij-instromers. (Foto: Prorail)
ProRail en RailCenter starten een opleiding voor zij-instromers. (Foto: Prorail)

De organisatie van ProRail, Railcenter, Technical Valley en een aantal spooraannemers zullen een opleidingstraject starten voor zij-instromers. Met dit initiatief hopen ze het personeelstekort in de spoorbouwbranche aan te pakken. Er komen opleidingen tot monteurs voor treinbeveiliging of energievoorziening.

Volgens ProRail is er in 2030 een forse groei van 30 procent meer reizigers en 50 procent meer goederenvervoer te verwachten. Omdat er dus meer sporen, en nieuwe technologie zoals ERTMS bijkomen zijn meer monteurs noodzakelijk. Vanaf maart 2023 zal RailCenter met de opleidingen van start gaan.

De opleiding is er voor mensen met technische ervaring of minimaal een opleiding niveau mbo 2. Omdat de monteurs in opleiding bij de deelnemende werk- en leerbedrijven aan het werk gaan en praktijkbegeleiding zullen krijgen, wordt er gericht opgeleid voor de spoorbranche.

Hart van de spoorbranche

Raymond van Hattem, directeur HR bij ProRail, vertelt: "Technische mensen vormen het hart van de spoorbranche. We hebben deze vrouwen en mannen dan ook hard nodig om de 7000 km spoor die we hebben in Nederland te onderhouden. Door een werk- en leertraject op te stellen, weten potentiële nieuwe monteurs direct wat het werken bij het spoor inhoudt en of dit bij hen past. Daarmee gaan we nieuwe mensen aan het spoor te verbinden."

Opleiding

Op 1 maart 2023 gaan de deelnemers van start met het volledig betaalde werk- en leertraject. De eerste 16 weken volgen de monteurs in opleiding de benodigde theorie- en praktijklessen. Daarna zullen ze voor twaalf maanden onder begeleiding aan de slag gaan bij aangesloten spooraannemers.

Tijdens de opleiding doen ze ook examen in elektrotechniek en halen de deelnemers de noodzakelijke railcertificaten. Na het afronden van het driejarige traject komen de monteurs in vaste dienst bij het bedrijf dat zij in het begin hebben gekozen.

Bron: ProRail