NMBS komt met kortingsactie voor goedkoop treinreizen

De NMBS komt met een Test Abonnement voor reizigers die woon-werk ritten maken. (Foto: NMBS)
De NMBS komt met een Test Abonnement voor reizigers die woon-werk ritten maken. (Foto: NMBS)

Na het populaire 9-euro-ticket in Duitsland, en gratis openbaar vervoer in Oostenrijk en Spanje, komt België opnieuw met een kortingsactie voor haar inwoners. Zij kunnen vanaf aanstaande vrijdag een flinke korting van 50 procent krijgen op een nieuw maandabonnement.

Met de kortingsactie wil de NMBS mensen mensen weer met de trein laten reizen. Al eerder in de zomer van 2020 deed de Belgische vervoerder de Belgische inwoners al een plezier met een gratis 12-rittenkaart. Hoewel de planning op een ongelukkig moment uit kwam tijdens de coronapandemie, was het ticket bedoeld om de Belgen aan te moedigen de trein te nemen om het land te ontdekken of om een reis naar keuze te maken. De aanloop was massaal met 3,5 miljoen inwoners die ook na de corona-lockdowns gebruik van het ticket konden maken.

Testabonnement

Het Testabonnement van de NMBS is een maandkaart die enkel bedoeld is voor forenzen, en wordt in twee soorten aangeboden. Het standaardticket is bedoeld voor reizen die niet verder gaan dan 150 kilometer, en er is ook een Unlimited abonnement die geen afstandsbeperking kent. De tickets zijn vanaf vrijdag te koop en de actie duurt tot 31 oktober van dit jaar.

Wel gelden er een aantal voorwaarden aan deze maandkaart. Zo moet je een nieuwe abonnementshouder zijn of sinds 15 maart van dit jaar geen abonnement meer hebben gehad. Daarnaast is het enkel voor Belgische inwoners, en zijn grensoverschrijdende ritten naar bijvoorbeeld Roosendaal, Breda, Maastricht niet mogelijk. Als presentje krijgt elke nieuwe klant een gratis dagretour naar een traject naar keuze cadeau. Zodra het abonnement weer vervalt zal de reiziger weer automatisch terugvallen op het oude abonnementstarief.

Klimaat-ticket

De Klimaat-tickets in Europa zijn populair te noemen. Deze zomer had Duitsland de actie om 3 maanden lang voor 9 euro per maand onbeperkt gebruik te maken van het OV. Hierbij waren de langeafstandstreinen uitgezonderd, en gold dit ticket enkel in regionale treinen, bussen, trams en metro's. Van dit ticket zouden er in drie maanden tijd 52 miljoen van verkocht zijn, die ook voor toeristen golden. Hoewel er vraag naar een opvolger van het 9-euro-ticket is, is er nog niet duidelijk op welke manier dit vorm zal gaan geven. Ook in Oostenrijk werd er vorig jaar een KlimaTicket geïntroduceerd voor onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer voor een vast bedrag per jaar.

Ook Spanje is deze maand gestart met een actie waarbij reizigers tot aan het eind van dit jaar gratis of voor de helft van de prijs onbeperkt kunnen reizen. Volgens de Spaanse regering zou dit voor inwoners tot 1.000 euro besparen.

Voor Nederland lijkt er voorlopig nog geen sprake van een klimaat-ticket. De NS lobbyt al langere tijd voor verlaging van de btw, terwijl die enkele jaren geleden verhoogd werd van 6 naar 9 procent. Nadat de PvdA afgelopen zomer Kamervragen gesteld heeft over de invoering van een Klimaatticket, antwoorde Staatssecretaris Marnix van Rij (Infrastructuur en Waterstaat) dat het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM) op dit moment onderzoekt hoe ze autorijders vaker naar de trein te lokken. In het najaar zal dit onderzoeksrapport verschijnen.