Hinder door zwaar beschadigde spoorbrug bij Sittard

De beschadigde spoorbrug in Sittard (Foto: ProRail)
De beschadigde spoorbrug in Sittard (Foto: ProRail)

Een vrachtwagen is afgelopen vrijdag tegen de spoorbrug in Sittard gebotst. Hierbij is de brug ernstig beschadigd waardoor er volgens ProRail "een knik in het spoor zit" en er minder treinen over mogen rijden. Er wordt aangifte gedaan tegen de bestuurder die de hoogteborden genegeerd zou hebben.

Een belangrijke draagbalk van de constructie is verbogen waardoor de brug mogelijk verzwakt is. Uit veiligheidsoverwegingen kan er over dit brugdeel geen trein meer rijden totdat verder onderzoek en herstel heeft plaatsgevonden. Vanaf vrijdagmiddag reed er bij Sittard tot diep in de avond helemaal geen treinverkeer en werd er een inspectieteam naar de brug gestuurd. ProRail noemt de situatie extra vervelend omdat door personeelstekort het onmogelijk is vervangende bussen te laten rijden.

Onderzoek

Uit het onderzoek wat maandag is uitgevoerd zijn 'forse afwijkingen' geconstateerd. Een draagbalk van de hoofdconstructie raakte zwaar beschadigd doordat de brug onder invloed van de aanrijding centimeters is opgetild. Het spoor óp de brug heeft zelfs een knik opgelopen. Dit spoor kan zonder herstel niet meer bereden worden. Zolang blijft hinder voor reizigers bestaan.

"Er is nog onduidelijkheid over het herstelplan. Maar de verwachting is wel dat het dagen of zelfs weken gaat duren voordat er weer treinen over alle sporen kunnen rijden. Momenteel betekent dit dat er verschillende treindiensten uitvallen.", meldt de spoorbeheerder tegenover de nieuwssite SpoorPro. Ook de tijden waarop goederenverkeer de brug passeert zal aangepast worden.

"Tonnen aan euro's schade"

De schade loopt volgens de spoorbeheerder in de tonnen aan euro's. ProRail overlegt met partijen om het herstel voor te bereiden en in te plannen. Daarbij wordt ook de extra hinder die daardoor voor trein- en wegverkeer zal ontstaan mee worden genomen. Ook wordt er door de aannemers namens ProRail aangifte gedaan tegen de chauffeur van de vrachtwagen.

Bron: ProRail