ÖBB presenteert nieuwe ligrijtuigen voor Nightjet

De Oostenrijkse vervoerder ÖBB heeft eerder deze week samen met de Deutsche Bahn de gemoderniseerde Comfort-slaaprijtuig in Hamburg gepresenteerd. Deze worden de komende tijd steeds vaker ingezet in de huidige Nightjet.

In een moderniseringsproject zal de ÖBB in totaal 22 rijtuigen van de bestaande nachttreinvloot ombouwen tot nieuwe multifunctionele couchetterijtuigen.

Modernisering

ÖBB bouwt momenteel 22 rijtuigen om tot moderne multifunctionele couchettewagons voor Nightjet-gebruik in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en ook voor Nederland. De nieuwe comfort-couchetterijtuigen worden individueel in de bestaande Nightjet-treinen geïntegreerd en bieden nog beter comfort en verbeterde toegankelijkheid.

Vernieuwing

Met de vernieuwde multifunctionele couchette-rijtuigen tilt de ÖBB het comfort voor reizigers met beperkte mobiliteit naar een nieuw niveau. Elk rijtuig is uitgerust met een modern drempelvrije coupé met 2 bedden en een toilet. In de comfort-couchetterijtuig zijn er nieuwe 4-zits compartimenten met vaste bedden die het slaap- en reiscomfort aanzienlijk zullen verhogen, vooral voor gezinnen.

De multifunctionele couchetterijtuigen hebben een kinderwagenplaats, drie fietsparkeerplaatsen, gratis wifi en andere technische innovaties zoals oplaadmogelijkheden via usb/stopcontact op elke bank of een bedieningsdisplay met diverse comfortfuncties, zoals lichtregeling of serviceoproepen. Bovendien zijn de coupe's uitgerust met een elektronisch toegangssysteem met behulp van NFC-kaarten en videobewaking om het gevoel van veiligheid nog verder te vergroten.