Nog geen opvolger bekend voor NS-directeur Marjan Rintel

Marjan Rintel verlaat na 8 jaar, waarvan anderhalf jaar als president-directeur, de NS. (Foto: NS)
Marjan Rintel verlaat na 8 jaar, waarvan anderhalf jaar als president-directeur, de NS. (Foto: NS)

Er is nog geen duidelijkheid over wie de opvolger van Marjan Rintel zal worden als president-directeur van NS. De topvrouw maakt aan het eind van deze week de overstap naar luchtvaartmaatschappij KLM. Bij de NS is nog niks bekend over een opvolger, daarom zal financieel directeur Bert Groenewegen tijdelijk haar werkzaamheden overnemen totdat er een opvolger is.

Marjan Rintel is sinds november 2014 werkzaam bij NS. Als directeur Operatie en lid van de Raad van Bestuur was zij eerder verantwoordelijk voor de operationele vervoers- en onderhoudsactiviteiten in Nederland. Op 1 oktober 2020 werd zij tot president-directeur van NS benoemd waarbij ze Roger van Boxtel opvolgde. Marjan Rintel maakt vanaf 1 juli de overstap van NS naar KLM.

Vakbonden

Volgens de vakbond VVMC moet er haast worden geboden met het aanstellen van een nieuwe president-directeur. "Het mooiste zou zijn om binnen drie maanden iemand te hebben, maar in ieder geval dit jaar nog", aldus bestuurder Rob de Groot. Hij hoopt dat hiermee de problemen bij NS, met onder meer de personeelstekorten worden opgelost en dat er een nieuwe cao wordt afgesloten. Hij ziet als opvolger graag iemand met politieke ervaring maar die ook ervaring heeft met de mobiliteitsbranche.

Bestuurslid Henri Janssen van de FNV vindt dat er minder haast geboden is voor de zoektocht naar  een nieuwe opvolger voor Rintel, omdat er volgens hem toch al veel openstaande vacatures zijn,die wat hem betreft meer prioriteit mogen krijgen. "Er rijdt geen trein minder door het ontbreken van Rintel. Ik heb wel gehoord dat mensen geen vrij kunnen krijgen door het aantal openstaande overige vacatures." Voor Janssen is een persoon die de werknemers van het spoorbedrijf en de top met elkaar verbindt. Hij geeft aan dat Rintel deze rol nooit heeft kunnen vervullen. Voor de rest vindt hij niet belangrijk dat de opvolger "ervaring met het spoor" heeft.