Vanaf zaterdag minder treinen bij Arriva Noordelijke lijnen vanwege personeelsgebrek

Vanaf zaterdag rijden er minder treinen bij Arriva vanwege personeelstekort. (Foto: Treinenweb)
Vanaf zaterdag rijden er minder treinen bij Arriva vanwege personeelstekort. (Foto: Treinenweb)

Komend weekend past Arriva de dienstregeling op de Noordelijke Lijnen aan. Zo zal er per uur een trein minder treinen rijden op de trajecten Leeuwarden-Groningen, Groningen-Delfzijl en Groningen-Veendam. De aanpassingen zijn nodig om het personeelstekort op te vangen.

Zo zal er per uur één sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden geschrapt worden die een tussenstop maaakt in Zuidhorn en Feanwâlden. Tussen Zuidhorn en Groningen zullen er vanaf 20:00 minder treinen rijden. Tussen Groningen en Delfzijl zal er maar één uit trein per uur gaan rijden. En de trein tussen Groningen en Veendam rijdt ook maar éénmaal per uur.

Machinisten in opleiding

De aflegopen periode heeft Arriva een aantal machinisten opgeleid die in mei geslaagd zijn om op de trein te mogen rijden. Echter mogen zij nog zelfstandig de trein besturen omdat ze al bijna een maand op hun papieren wachten omdat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die nog niet heeft uitgegeven.

"We hadden deze mensen al ingepland, want normaliter duurt het verstrekken van de machinistenvergunningen een paar dagen. Op dit moment duurt het dus langer", meldt woordvoerder Nikkie Smit van Arriva tegenover De Telegraaf. Ze noemt het een vervelende situatie: "Het is natuurlijk niet fijn dat je gekwalificeerde mensen klaar hebt staan en vervolgens niet kan inzetten omdat de officiële papieren nog niet binnen zijn. En dat de consequentie daarvan is dat je lijnen moet schrappen wegens personeelstekort. Dat is voor reizigers erg vervelend", vervolgt Smit.

Volgens een woordvoerder van ILT kan het gebeuren dat aanvragen vertraagd zijn omdat er iets aan ontbreekt. "Maar normaal gesproken moet het binnen 28 dagen geregeld kunnen zijn en staan we in nauw contact met de vervoerders. Wat Arriva betreft is het ergste leed geleden en gaat het nog om een paar vergunningen die nog verstrekt moeten worden."

Hoger ziekteverzuim

Smit benadrukt wel dat er geen sprake is van structureel personeelstekort bij Arriva. "Wel hebben we op dit moment nog te maken met een hoger ziekteverzuim, door onder andere achterstanden in de zorg en zomerverlof."