OV-fietsen bij Amersfoort ook voorzien van slim slot

Het nieuwe slimme OV-fiets slot (Foto: NS)
Het nieuwe slimme OV-fiets slot (Foto: NS)

In twee fietsenstallingen bij station Amersfoort zijn alle OV-fietsen uitgerust met een elektronisch slot. Bij dit slot vervangt de OV-chipkaart de fietssleutel. NS introduceerde het slot begin vorig jaar zodat reizigers sneller en makkelijker een OV-fiets kunnen huren.

In Amersfoort gaat het in totaal om 435 OV-fietsen, in de fietsenstalling aan de centrumzijde en aan het Mondriaanplein. Inmiddels zijn de OV-fietsen met nieuwe sloten ook te vinden in de fietsenstalling in Apeldoorn, Den Bosch en Harderwijk. De komende tijd zullen de OV-fietsen in andere stallingen ook voorzien worden van het elektronische slot.

Werking van het nieuwe slot

Het slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Als er een OV-fietsabonnement op de OV-chipkaart staat, springt het slot vanzelf open. De fiets valt eenvoudig op slot te zetten door de knop op het slot in te drukken en het ringslot te sluiten. Ook tussentijds kan de fiets met de OV-chipkaart eenvoudig op en van het slot worden gehaald. Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot omdat het slimme slot dan contact maakt met een ontvanger in de stalling.

OV-fietszone

De fietsenstalling aan het Mondriaanplein is de eerste zelfservice fietsenstalling waar reizigers een OV-fiets met nieuw slot kunnen huren. Tegelijkertijd start NS hier een proef met een nieuwe OV-fietszone waarmee eigenaren van een fiets eenvoudig hun fiets kunnen stallen zonder het aanbieden van een ov-chipkaart. Dit werkt alleen als de fiets voorzien is van een speciale tag op de voorvork van het rijwiel.

Fiets & trein

Met de OV-fiets wil NS het reizen met de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken. Gemiddeld komt bijna 40 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en dat percentage groeit. Na de treinreis nemen veel mensen een OV-fiets om het laatste stukje tot bestemming af te leggen. NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. In totaal zijn 1.000 OV-fietsen uitgerust met het nieuwe slot. Dit jaar breidt NS het aantal geleidelijk uit.