Station Geldermalsen officieel geopend

Na een verbouwing van bijna vier jaar is afgelopen donderdag het station van Geldermalsen officieel geopend waarbij het bijbehorende spoorvernieuwingsproject werd afgesloten. Staatssecretaris Vivianne Heijnen opende met een druk op de knop het vernieuwde station.

Het spoor tussen Amsterdam en Eindhoven wordt steeds drukker, en inmiddels rijden er nu ook al tien-minutentreinen op dit traject. Om dit mogelijk te maken is er de afgelopen jaren hard gewerkt om de doorstroom van treinen aan te passen zodat er minder kans op vertragingen is en er nu en in de toekomst nog meer treinen kunnen rijden.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: "Al meer dan 130 jaar stappen in Geldermalsen dagelijks reizigers in en uit de trein. We koesteren de geschiedenis van deze plek en hebben er voor gezorgd dat het station en de omgeving klaar zijn voor de toekomst."

De aanpassingen in en rond Geldermalsen maken deel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) op het traject Amsterdam-Eindhoven. Hiermee is er in de toekomst ruimte op het spoor om extra treinen te kunnen laten rijden. De tien-minutentrein is hier een goed voorbeeld van.

Werkzaamheden

De afgelopen jaren werd er dan ook flink gewerkt aan het station en de hele bundel met sporen. Opvallend is dat de oude traverse bij het station plaats gemaakt heeft voor een toegankelijkere en veiligere onderdoorgang. Aan beide kanten van de tunnel is een mooie toegang van het station gerealiseerd die de reiziger verwelkomt. Ook zijn er aan de zijkanten van het station twee nieuwe perrons verschenen waarbij de trein voor de Merwedelingelijn tussen Geldermalsen en Dordrecht een eigen spoor heeft waarbij er niet meer met een ander spoor gekruisd wordt.

In Tricht zijn de bestaande spoorwegovergangen aan de Nieuwsteeg en de Lingedijk vervangen door onderdoorgangen. De Nieuwsteeg is geschikt voor fiets- en voetverkeer en de Lingedijk voor fiets-, voet- en autoverkeer. Aan de noordzijde van het station is in opdracht van ProRail een nieuwe randweg gerealiseerd. Ook is hier bij deze randweg een derde onderdoorgang geopend.