Green City Trip start binnenkort vanuit Amsterdam in plaats van Breda

De GreenCity Trip die tot op heden nog in Breda start en via Rotterdam rijdt. (Foto: Boemelbroers / Twitter)
De GreenCity Trip die tot op heden nog in Breda start en via Rotterdam rijdt. (Foto: Boemelbroers / Twitter)

De Green CityTrip nachttrein van FlyWise zal vanaf 25 mei niet meer in Breda starten maar vanuit Amsterdam Centraal. De reden komt door organisatorische drempels, en omdat er vanaf Breda en Rotterdam, hoe de trein nu nog rijdt, teveel tijdsverlies gemaakt wordt.

Een van de drempels is het gebrek aan opstelplaatsen. "Wij kunnen de treinen niet beladen of reinigen te Breda. Hiervoor moesten wij reeds uitwijken naar Eindhoven. Verder is een andere reden dat de rit binnen Nederland erg lang duurt omdat wij wegens het gewicht van de trein maximaal 100 km/u mogen rijden.", vertelt een woordvoerder van Green City Trip tegenover Treinenweb.

Lange binnenlandse route

Daarnaast zou de route vanuit Breda via Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem te lang duren. Op de terugweg ziet de vervoerder zelfs dat reizigers al voor hun eindpunt al uitstappen omdat de reguliere NS-treinen sneller zijn. Met deze reden zal de trein voortaan vanuit Amsterdam vertrekken en enkel nog een tussenstop maken in Utrecht Centraal.

Een ander punt is de lengte van het perron in Breda. Deze zou voor een toekomstige verlenging met extra rijtuigen nadelig uitpakken. Verder zal Arnhem Centraal niet langer als opstapstation worden aangedaan om flexibiliteit te behouden bij het kiezen van de grensovergang naar Duitsland. Het is gebleken is dat er regelmatig noodzaak is om uit te wijken en dat een ingelaste stop voor het instappen van reizigers in Arnhem Centraal dat bemoeilijkt.

Nieuwe routes

De internationale vervoerder blijft zich ontwikkelen. Zo zullen er vanaf 25 mei negen nieuwe bestemmingen aan het netwerk worden toegevoegd: Florence, Bologna, Como, Bolzano, Salzburg, Linz, Goteborg, Malmo en Kopenhagen.