Stadler levert toch KISS-dubbeldekstreinen aan ÖBB

Een van de locaties waar Stadler treinen en onderdelen fabriceert. (Foto: Stadler)
Een van de locaties waar Stadler treinen en onderdelen fabriceert. (Foto: Stadler)

Opnieuw is treinbouwer Stadler uitgeroepen tot winnaar van de aanbesteding voor de levering van KISS dubbeldekstreinen voor het Oostenrijkse spoorbedrijf ÖBB. Al eerder vond er een aanbesteding plaats die door een administratieve oorzaak ongeldig verklaard werd.

De administratieve rechtbank in Wenen heeft uiteindelijk de doorslag gegeven dat de weg vrij is voor Stadler om toch de bestelde 186 KISS dubbeldekstreinen aan de ÖBB te leveren. De levering is voorzien van een raamcontract en heeft een totale omvang van 3 miljard euro.

Vertraging

Nadat de afronding van de aanbestedingsprocedure vertraging had opgelopen door een missende elektronische handtekening tijdens officiële procedures, zijn nu alle juridische drempels weggenomen.

Dit betekent dat ÖBB nu de raamovereenkomst met Stadler kan sluiten. De overeenkomst omvat de productie en levering van verschillende vier-, vijf- en zesdelige dubbeldekkers KISS-treinen. In het raamcontract wordt gesproken over de maximale levering van 550 dubbeldekstreinen. De treinen worden geproduceerd in de Stadler fabriek in het Zwitserse  St. Margrethen. Op korte termijn zal de ÖBB en Stadler de bestelling en de levering verder toelichten.

"We zijn zeer verheugd dat we, na een vertraagde aanbestedingsprocedure, het contract nu wettelijk gegund hebben gekregen van ÖBB.", zegt Peter Spuhler, CEO van Stadler, verheugd in een persbericht.