NS: Geweldsincidenten in 2021 gestegen

In 2021 is het aantal geweldsincidenten bij NS gestegen waarbij V&S-personeel in actie moest komen.. (Foto: NS)
In 2021 is het aantal geweldsincidenten bij NS gestegen waarbij V&S-personeel in actie moest komen.. (Foto: NS)

Het aantal geweldsincidenten tegen NS personeel is afgelopen jaar gestegen met 12 procent. Het ging dan om bedreigingen,spugen,fysiek geweld en aanrandingen. In 2020 werden ruim 660 meldingen gedaan waarbij dat er vorig jaar 744 meldingen waren.

De NS heeft vorig jaar vaker Veiligheid & Service-medewerkers moeten inzetten. Vorig jaar moesten ze maar liefst 3 miljoen keer in actie komen tegenover 2,5 miljoen keer in 2020. Het spoorwegbedrijf heeft momenteel de beschikking over 700 van deze personeelsleden in dienst. Daarnaast heeft de NS op 80 stations directe camerabewaking en is het voor reizigers ook mogelijk om direct de meldkamer via WhatsApp te benaderen op het nummer 06-1318 1318. Hier kwamen er in 2021 ruim 1200 meldingen op binnen, bijna 400 meer dan in 2020.

Agressie

In 2021 kwamen er 2300 meldingen binnen van agressie-incidenten tussen reizigers onderling, dat is 20 procent meer dan in 2020. Daarbij komt, sinds de laatste maanden van het jaar, de problematiek van overlastgevers op een aantal specifieke plekken: station Zwolle, het traject tussen Eindhoven-Weert en de Intercity naar Brussel. NS-personeel op de stations en in de treinen, hadden tijdens hun werk ook vaker te kampen met zowel verbale als fysieke agressie: 744 keer, tegenover 661 in 2020. Aanleidingen hiervoor waren het aanspreken op huisregels, zoals het niet dragen van het verplichte mondkapje, en het niet hebben van een vervoersbewijs.

Volgens Eelco van Asch, Raad van Bestuur bij NS, is de stijging te wijten aan de coronatijd. "We zien dat een deel van de reizigers in Coronatijd een korter lontje heeft, wat past binnen een trend die we breder in de samenleving zien." Ook geeft hij aan dat er vanwege de wisselende coronamaatregelen die de overheid naar buiten bracht veel onduidelijkheid met zich meebracht: "Wel zagen we dat in de loop van het jaar bij een deel van de reizigers 'onduidelijkheid' was over de coronamaatregelen waardoor soms discussies ontstonden. Maar we willen en kunnen agressie nooit tolereren, elk incident is er één teveel."

Hij vervolgt: "Schokkend dat het gebeurt, ik wil dat onze reizigers prettig kunnen reizen en mijn collega’s gewoon weer veilig thuiskomen."

Maatregelen

De NS vraagt het Ministerie van Justitie & Veiligheid om een uitbreiding van mogelijkheden voor deze NS’ers om zo overlast verder tegen te gaan. Zo willen ze dat het Veiligheid & Service-personeel de mogelijkheid krijgt om identiteiten van personen vast te stellen. Op dit moment is daar nog inzet van politiepersoneel voor nodig. "Hoe eerder je weet wie je voor je hebt, hoe minder snel een situatie uit de hand kan lopen", stelt de NS.

Ook vraagt de NS de bevoegdheid voor Veiligheid & Service-personeel om over de grens op te kunnen treden op de internationale Intercity tussen Amsterdam en Brussel. Op deze treinverbinding is al een paar jaar bron van agressie, intimidatie en geweld. Ook tijdens de coronaperiode waarin er diverse lockdowns waren is het aantal incidenten op deze lijn gestegen.