Rail Away gaat cabine-video's op YouTube plaatsen

De rit van de Bernina Express, maar vanaf zaterdag 15:00 ook vanuit de cabine op YouTube.
De rit van de Bernina Express, maar vanaf zaterdag 15:00 ook vanuit de cabine op YouTube.

Het EO-programma Rail Away gaat voor de eerste keer alle volledige opnamen van de zogenaamde 'cabview' in de trein op YouTube plaatsen. In deze beelden zie je het zicht vanuit het oogpunt van de machinist.

De beelden die op YouTube komen te staan zijn in 4K-kwaliteit. De afleveringen op de televisie worden in HD-kwaliteit uitgezonden. "Voor elke aflevering van Rail Away wordt vele uren gefilmd, waarvan de mooiste beelden uiteindelijk in de tv-uitzending belanden. Dat betekent dat ook veel beelden ongebruikt blijven.", vertelt de EO.

Cabview video's

Liefhebbers van treinen zijn zeer geïnteresseerd in zogenaamde "cabviews", beelden vanuit de bestuurderscabine van een trein. De beelden die door Rail Away genomen zijn worden op het YouTube-kanaal van Rail Away geplaatst.

De eerste aflevering wordt daar vandaag om 15:00 uitgezonden. De aflevering die zich bijzonder hiervoor leent is de treinreis over de Bernina-pas in Zwitserland. De opnamen op deze route zijn gebruikt voor aflevering 213: "Bernina Express: Tirano (I) - Pontresina", die voor het eerst op 4 januari 2021 werd uitgezonden op NPO2.

Dat cabviews zeer populair zijn blijkt ook uit het feit dat er een aantal NS-machinisten rondrijden die toestemming hebben om hun uitzicht te mogen filmen voor hun eigen kanaal op YouTube.