Aanstaande nacht hinder op spoor vanwege personeelsgebrek ProRail

De ProRail verkeersleidingspost in Utrecht (Foto: Treinenweb)
De ProRail verkeersleidingspost in Utrecht (Foto: Treinenweb)

Vanwege personeelstekort bij de verkeersleiding van ProRail kunnen er aanstaande nacht tussen 00:00 uur en 06:00 uur geen treinen rijden tussen Utrecht en Arnhem en tussen Utrecht en Rhenen. Daarnaast kunnen de Connexxion-treinen niet rijden tussen Barneveld en Ede-Wageningen.

Er wordt geadviseerd om eerder of later op reis te gaan. Voor de treinen vannacht zullen bussen worden ingezet. De aankomst- en vertrektijden worden in de loop van de avond aan de reisplanner toegevoegd. Voor de vroege ochtend is het inzetten van bussen helaas niet mogelijk.

Tekort aan personeel

Spoorbeheerder ProRail heeft al sinds ruim jaar regelmatig last van personeelsgebrek. De afgelopen maanden is het al diverse keren gebeurd dat het treinverkeer op een traject of een gebied stil werd gelegd. Vervanging van een treinverkeersleider is helaas niet altijd mogelijk, omdat diegene specialistische kennis moet hebben van het spoortraject dat hij of zij "bedient", en geen lange werktijden mag maken.

Tegenwoordig brengt ProRail op landelijke basis intern in kaart brengen waar een mogelijk tekort aan personeel dreigt, zodat dit met personeel van verkeersleidingsposten waar de bezetting wel goed is zoveel mogelijk kan worden opvangen.

Verkeersleidingsposten

Nederland kent treinverkeersleidingsposten in Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem, Eindhoven, Maastricht, Roosendaal, Rotterdam, Zwijndrecht, Den Haag, Alkmaar en Amsterdam van waaruit treinverkeersleiders er dag en nacht voor zorgen dat treinen veilig en zoveel mogelijk volgens 'het spoorboekje' kunnen rijden.