Uitrol van AED's op treinstations loopt voorspoedig

Alle stations zijn vanaf vandaag voorzien van een levensreddende AED. (Foto: NS)
Alle stations zijn vanaf vandaag voorzien van een levensreddende AED. (Foto: NS)

De uitrol van AED's op de stations loopt voorspoedig. Sinds de aftrap op station Culemborg in de zomer zijn er al meer dan honderd automatische defibrilators geplaatst die vrij te bereiken zijn. In totaal zullen er straks 715 extra AED's geplaatst zijn.

In oktober werd de honderdste openbare AED op station Gilze-Rijen in gebruik genomen. De afgelopen periode kwamen daar de stations in Brabant, Friesland, Flevoland en Groningen bij. Voordat de uitrol begon waren er nog maar 265 AED's op 50 stations te vinden. Naast de stations zijn ook de meeste treinen van Arriva voorzien van een defibrilator, waarmee levens gered kunnen worden.

Meer AED-zones

Met de uitbreiding wil de NS een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Op maar liefst de helft van alle stations zorgen de AED’s ervoor dat zwarte gaten in de dekking gedicht worden, zodat de afstand om een AED op te halen kleiner geworden is. De dag en nacht beschikbare AED’s in de buurt zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: "Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen."

Burgerhulpverleners

De AED's zijn aangesloten bij HartslagNu. Dit is het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.