Connecting Europe Express aangekomen op Amsterdam Centraal

Meer en beter internationaal treinverkeer is onmisbaar bij het tegengaan van klimaatverandering, maar daarvoor zijn nog onderweg wel wat problemen te overwinnen. Om daar aandacht voor te vragen, reist de Connecting Europe Express als rijdend voorbeeld wekenlang dwars door de Europese Unie.

Vandaag om 13:33 is die bijzondere trein op Amsterdam Centraal aangekomen na een tussenstop in Hengelo en Amersfoort. In de hoofdstad verwelkomde demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) samen met Egbert de Vries (wethouder Vervoer en Verkeer Amsterdam), John Voppen (CEO ProRail) en Marjan Rintel (president-directeur NS) de trein met open armen. Aan boord is een wisselend gezelschap van politici, Europarlementariërs, EU-beleidsmakers en vertegenwoordigers van spoorwegmaatschappijen en infrabeheerders aanwezig.

De dienstregeling is op deze pagina te vinden.

Obstakels onderweg

De Connecting Europe Express zorgt voor beter inzicht in de obstakels die een treinreis door Europa met zich meebrengt. Zo kan de route door de 26 verschillende landen alleen worden afgelegd met drie verschillende treinen, omdat de infrastructuur onderweg fors verschilt. De trein is op 2 september uit Lissabon vertrokken en zal op 7 oktober eindbestemming Parijs bereiken. De trein legt een totale afstand af van 20.000 kilometer, passeert 33 keer een grens en stopt in totaal meer dan 100 keer.

De trein rijdt niet geheel toevallig de route vanaf Duitsland, want onderweg van Bad-Bentheim naar Amsterdam staat de versnelling van en naar Duitsland centraal. De reistijd tussen Berlijn en Amsterdam zal de komende jaren gefaseerd versneld worden.

Europese Jaar van de Spoorwegen 2021

De Connecting Europe Express rijdt in het kader van het Europese Jaar van de Spoorwegen 2021. Met dit initiatief wil de Europese Unie de trein - zowel voor reizigers als voor goederen - promoten als milieubewust, innovatief en veilig vervoersmiddel. Het initiatief sluit daarbij naadloos aan bij de Europese Green Deal, waarin meer openbaar vervoer een van de pijlers is onder de plannen om het welzijn en de gezondheid van de mensen in Europa te verbeteren.

Daarnaast is de trein ook het startsein voor ruim een maand vol aandacht voor de bijdrage die de spoorsector kan leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Op 1 november begint de Klimaattop COP26 in Glasgow. ProRail, NS, Eurostar, Avanti West Coast en Youth for Sustainable Travel laten op 30 oktober een speciale Klimaattrein naar de deze top rijden.