Drie ondernemers in de race voor bedenken van veilige perronrand

De perronrand van ForEyet die tijdens RailTech 2019 gepresenteerd werd (Foto: Treinenweb)
De perronrand van ForEyet die tijdens RailTech 2019 gepresenteerd werd (Foto: Treinenweb)

ProRail wil de veiligheid op de perrons verbeteren. Daarom hebben ze vorig jaar juli een competitie opgezet waarbij ondernemers worden uitgedaagd om een innovatie te bedenken voor een veilige perronrand.

Momenteel zijn er drie ondernemers in de race die met een budget van 180.000 euro hun innovaties voor 'perronrandbeveiliging' verder zullen ontwikkelen. Het doel van 'perronrandbeveiliging' is dat personen niet bedoeld en onbedoeld in het spoor terecht komen. De competitie is door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitgezet in opdracht van ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hierin worden de deelnemers uitgedaagd om met innovatieve producten en diensten maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Veilig gebruik van perrons

Door de coronacrisis reizen minder mensen met de trein. Toch verwacht ProRail dat het aantal reizigers in de toekomst flink zal groeien, met drukke en volle perrons tot gevolg. Ook rijden er meer en vaker treinen én rijden treinen sneller. Voor perrons betekent dit een zware belasting waarbij crowd-control op de perrons niet meer nodig is.

Drie in de race

Op dit moment zijn er nog drie organisaties in de race: CCC Project & Engineering, ForeyeT en KITT Engineering zijn de drie bedrijven die hun ideeen voor 'perronrandbeveiliging' verder mogen ontwikkelen. Op de website van ProRail leggen zij hun plannen uit. Het bedrijf ForeyeT uit Capelle aan den IJssel had eerder op de RailTech beurs in 2019 al een demonstratiemodel van hun 'perronbeveiliging' gepresenteerd. In deze reportage is er meer te lezen over de 'Intelligent Platform Bar lite'

Competitie

De eerste fase van de wedstrijd wordt om een haalbaarheidsonderzoek naar de innovatie gevraagd, inclusief een schaalmodel. In deze tweede fase, die loopt tot oktober 2022, gaat het om onderzoek en ontwikkeling; een pilotplan, een werkend prototype en het testen van dit prototype in een praktijksituatie.