Vernieuwde station Alkmaar Noord geopend

Na bijna een jaar van verbouwing is het nieuwe station van Alkmaar Noord afgelopen dinsdag officieel geopend. Een station die nu lichter, comfortabeler en toegankelijker is.

Het station was na veertig jaar toe aan een flinke upgrade waarmee het weer voldoet aan de wensen van de gebruikers. Ook is het station meteen toegankelijker geworden voor reizigers met kinderwagens en mindervaliden of. Daarnaast is er voor hen nu ook reisassistentie mogelijk voor instaphulp op het  station.

Nieuwe station

Het nieuwe stationsgebouw voor Alkmaar Noord is, evenals station Alkmaar Centraal, ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en heeft dezelfde lichte en moderne uitstraling. Het dak van het station springt meteen in het oog. Dit bestaat uit vier delen die de perrons overkappen. Het dak is voorzien van zonnepanelen die ruim 90 procent van het jaarlijkse verbruik van dit station opwekken. De glazen wachtruimtes en het nieuwe meubilair zorgen voor een frisse en moderne uitstraling.

Duurzaam

Het nieuwe station is ook duurzaam te noemen. Niet enkel door het gebruik van zonnepanelen, maar ook is er veel materiaal her-gebruikt. Zoals bijvoorbeeld de verlichting in het stationsgebouw en de perrontunnel. Ook de tegels op dit station zijn afkomstig van andere stations. Daarnaast zijn de abri's en bankjes ook tweedehands en weer opgeknapt waarmee het station een circulair station geworden is.