Vernieuwde Rotterdam Alexander scoort hoog bij de reiziger

Het station scoort na de verbouwing hoog bij de reizigers (Foto: NS/Gerrit Serné)
Het station scoort na de verbouwing hoog bij de reizigers (Foto: NS/Gerrit Serné)

Station Rotterdam Alexander is een jaar geleden weer heropend na een flinke verbouwing. En ook de reizigers hebben hierdoor het station beter kunnen waarderen dan voorheen. Uit een enquête blijkt dat reizigers vinden dat het er verzorgd uitziet en dat het station functioneel is.

Ruim 80 procent geeft het station een 7 of hoger. Vlak voor start van de verbouwing in 2018 lag dat percentage op ruim 52 procent. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van ProRail en NS.

Alles onder een dak

In het nieuwe station, waar metro en trein onder één dak zijn ondergebracht, zijn meer winkels te vinden en zijn de reizigersfaciliteiten uitgebreid. Er staan meer in- en uitcheckpoorten, er is een speciale informatiezone voor metro en trein centraal in de hal en er zijn glazen liften. Door de nieuwe loopbrug over de metrosporen is overstappen veiliger en comfortabeler geworden. In het station is veel gebruik gemaakt van glas en hoogte, waardoor het station overzichtelijker is en een hoger veiligheidsgevoel geeft.

Daarnaast is het talud bij station Rotterdam Alexander ingezaaid met bloemenzaad waardoor je prachtige bloemen en kruiden ziet die stationsgebied groener maken. Het station van het dak is uitgevoerd als een ‘groen’ dak, met veel sedumplantjes. Dit zorgt voor goede isolatie van het gebouw, maar zorgt ook voor een waterbuffer bij grote regenbuien waarmee de regen goed gedoseerd in het riool komt.

Nieuwe winkel

Voorheen zat er alleen een Albert Heijn to go op het station, daar zijn nu Backwerk (broodjes en drankjes) en de AKO bijgekomen. Aspava (Turkse delicatessen) opent naar verwachting in september ook haar deuren.