OV-NL: 'Reizigers op stations dragen minder vaker mondkapjes'

Mogelijk is vanaf 25 september het dragen van mondkapjes niet meer verplicht op haltes en perrons. (Foto: FaceMePLS)
Mogelijk is vanaf 25 september het dragen van mondkapjes niet meer verplicht op haltes en perrons. (Foto: FaceMePLS)

Steeds meer reizigers lijken minder vaak een mondkapje op stations en perrons te dragen, Dat concludeert OV-NL, de brancheorganisatie van het openbaar vervoer. Hoewel er precieze cijfers ontbreken is de schatting dat op sommige momenten maar liefst 40 procent van de reizigers geen mondmasker lijkt te dragen.

Het grootste gedeelte van de dag zou zeker 10 tot 20 procent van de reizigers geen mondkapje meer dragen op stations of perrons, vertelt OV-NL woordvoerder Pedro Peters tegenover NU.nl. Inmiddels zou er al een melding zijn gemaakt bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Verwarring

"We zien dat door de versoepelingen de bereidheid om mondkapjes te dragen is afgenomen", vertelt Peters. Ook vanwege het wisselende beleid is er momenteel veel onduidelijkheid over de maatregel. Zo stelt hij als voorbeeld dat er onder meer verwarring ontstaat in het winkelcentrum Hoog Catherijne naast Utrecht Centraal. "In de winkels hoeft men geen mondkapje op, maar tientallen meters verderop in het station wél. Dan snap ik de verwarring wel." Ook ontstaat er verwarring omdat op de station en dus ook in de bijbehorende winkels wel een verplichting geldt.

Wel in de trein

Een woordvoerder van de NS beaamt tegen Nu.nl dat er steeds minder mondkapjes op stations worden gedragen. "In de trein gaat het gelukkig beter. We spreken mensen aan op hun gedrag als we zien dat het misgaat." Daarnaast heeft Treinenweb gemerkt dat sinds de versoepelingen begin deze maand, dat er op de stations ook regelmatig een attentiebericht over de omroep te horen is. Ook worden reizigers geregeld door NS-personeel via de treinomroep geïnformeerd over de maatregel.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft tegenver Nu.nl aangegeven in gesprek te blijven met de OV-sector. Hierin willen ze weten hoe de maatregelen beter naar de reizigers gecommuniceerd moet worden. "Wij hebben het beeld dat de overgrote meerderheid van de reizigers zich aan de regels houdt", aldus een woordvoerder. "Wij doen aan alle reizigers de oproep om zich aan de regels te blijven houden."