Bouw van nieuwe Friesenbrücke begint in juli

De beschadigde Friesenbrücke die vervangen wordt door een draaibrug (Foto: Jan Oosterhuis)
De beschadigde Friesenbrücke die vervangen wordt door een draaibrug (Foto: Jan Oosterhuis)

Na vijf jaar zal er eindelijk een begin worden gemaakt aan de herbouw van de Friesenbrücke bij Weener. De voorbereidende bouw van de brug zal al in juli van start boeten gaan, schrijft Duitse nieuwswebsite NWZ Online. Naar verwachting zal de brug in 2024 voltooid zijn. De plannen worden door de Deutsche Bahn 'optimistisch' genoemd.

Ruim vijf jaar geleden ramde een vrachtschip de Friesenbrücke bij Weener die hierop zwaar beschadigd raakte. Door de beschadigde brug is er geen treinverkeer meer mogelijk tussen Weener en Leer, en rijden de Arriva-treinen door naar Weener, waar pendelbussen naar Leer rijden. Nu de kosten en de planning duidelijk is, lijkt de afronding van het Wünderline project gehaald te worden in 2024. In dit project moet er een snelle treinverbinding komen tussen Groningen en Bremen.

Ontwerp

In de periode van toen tot nu vonden er diverse discussies plaats over het nieuwe ontwerp van de brug. Zo werd de discussie gesteld dat vrachtschepen of cruiseschepen van Meyer Werft ook door de opening van de brug moeten kunnen varen. In het verleden moest er met regelmaat een deel van de brug worden verwijderd waardoor er een weekend geen treinverkeer kon plaatsvonden tussen Weener en Leer. Ook was er veel gestechel over het kostenplaatje van de brug, maar de zaken lijken nu volledig rond.

Werkzaamheden

De eerste voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van de Friesenbrücke over de Eems tussen Weener en Leer zouden volgens de spoorwegen in juli moeten beginnen. Dat maakten vertegenwoordigers van de spoorwegen donderdag bekend tijdens een digitale voorlichtingsbijeenkomst. "Dat is zeker optimistisch, maar dat is waar we naar streven", zegt de projectmanager Stefan Schwede van DB Netz AG, de Duitse spoorbeheerder. De bouwvergunningscontracten zijn al getekend, maar het goedkeuringsproces is echter niet niet ondertekend.

Volgens planning zullen in oktober de oude pijlers in de rivierbedding worden verwijderd zodat in april 2022 met de bouw van een nieuwe draaibrug moet worden gestart. Deze brug zal tevens de grootse spoordraaibrug van Europa worden, en net als de vorige variant voorzien worden van een voet- en fietspad.

Grootste draaibrug van Europa

De brug zal 145 meter lang en 1800 ton zwaar zijn. Hij krijgt zijn draaipunt in het midden van de Ems en kan straks in zeven minuten geopend worden. Met de huidige dienstregeling zou dit niet voor grote opstoppingen op het spoor mogen gaan leiden. Mogelijk zal de brug ook via een centrale verkeerspost op afstand bediend kunnen worden. De voormalige groepsvertegenwoordiger van de spoorwegen voor Nedersaksen en Bremen, Ulrich Bischoping, vroeg begrip voor de lange planningstijd. De brug is een uniek bouwwerk. "Alles moest hier opnieuw worden ontwikkeld en berekend", aldus Bischoping. Enak Ferlemann, staatssecretaris van het ministerie van Verkeer, noemde de brug een 'technisch meesterwerk'.

Kostenstijging

Aan het begin van deze maand werd bekend gemaakt dat de kosten van de nieuwe spoorbrug zouden verdubbelen van 66 miljoen naar maximaal 125 miljoen euro. Volgens de Deutsche Bahn is de kostenstijging niet alleen te wijten aan hogere materiaal- en personeelskosten, maar ook aan nieuwe techniek en de voorbereiding voor elektrificatie van het spoor.