Thalys gered met steunpakket van 120 miljoen euro

Een Eurostar en een Thalys op het Franse spoor (Foto: Florian Pepellin)
Een Eurostar en een Thalys op het Franse spoor (Foto: Florian Pepellin)

De Thalys zal met een financiering van 120 miljoen euro kunnen blijven rijden. De internationale vervoerder heeft een akkoord gesloten met vijf Europese banken voor een extra financiering. Het is de eerste keer dat het vervoersbedrijf dit heeft moeten doen.

"Wij zijn tevreden met de afronding van deze transactie. Het stelt de toekomst van Thalys veilig op een moment waarop de reisbeperkingen worden opgeheven en onze activiteiten zich geleidelijk hervatten", vertelt CEO Bertrand Gosselin. Het bedrijf heeft vanwege de coronacrisis een omzetdaling van 70 procent te verduren gehad met een nettoverlies van 137,7 miljoen euro. De investering zal een maximale looptijd van vier jaar hebben.

Fusie uitgesteld, maar gaat door

De fusie met de Eurostar die in 2019 werd aangekondigd, zal als het aan Thalys en Eurostar ligt gewoon doorgaan. In 2020 maakten beide internationale vervoerders dat de fusie door zou gaan. Later in het voorjaar van 2021 werd bekend dat de fusie voorlopig uitgesteld zou worden vanwege de ongezonde financiële situatie waarin zoals Thalys als Eurostar liggen.

Naast de Thalys zal de ook de Eurostar een financiële injectie krijgen. Deze bestaat uit een steun van 290 miljoen euro. Dit steunpakket is afkomstig van de Franse Spoorwegen (SNCF) en 150 miljoen euro aan leningen.