Frankrijk wil wet op korte vluchten vervangen door treinreis

Frankrijk neemt een wet aan die korte vluchten vervangt door treinreizen. (Foto: Treinenweb)
Frankrijk neemt een wet aan die korte vluchten vervangt door treinreizen. (Foto: Treinenweb)

In Frankrijk heeft het parlement ingestemd met een wetsvoorstel die binnenlandse vluchten moet verbieden als de bestemmingen ook binnen 2,5 uur met trein bereikbaar zijn. Met het voorstel moet de CO2 uitstoot verminderd worden. Maar omdat de meeste vervuilende vluchten buiten schot blijven, trekken critici de effectiviteit in twijfel.

Met de nieuwe wetgeving moet er een einde komen aan bijvoorbeeld vluchten van Parijs naar Bordeaux en Lyon. Deze afstanden zouden prima per trein bereikbaar zijn. het doel van het Franse parlement is om 2030 de CO2 uitstoot met 40 procent verminderd te hebben.

De plannen voor de nieuwe wetgeving zouden al twee jaar ontstaan zijn toen President Macron de 'Convention Citoyenne pour le Climat' in het leven riep waarin 150 aangewezen Fransen met voorstellen konden komen om klimaatdoelstellingen te bereiken. Daar werd voorgesteld om vluchten naar bestemmingen te schrappen die in minder dan vier uur tijd bereikbaar zijn met hogesnelheidstreinen. Het voorstel werd uiteindelijk aangepast naar 2,5 uur reistijd.

Luchtvaartbedrijf Air France was tegen de limiet van 4 uur. Om akkoord te gaan met de 2,5 uur kregen ze wel de zeven miljard euro aan staatssteun van vorig jaar. Hoewel de belofte nog niet waar is gemaakt moet er een nieuwe wet komen waaraan ook Air France zich zal moeten houden.