NS zet vanaf april extra strandtreinen naar Zandvoort in

Een dubbeldekstrein op station Zandvoort (Foto: Treinenweb)
Een dubbeldekstrein op station Zandvoort (Foto: Treinenweb)

De NS zal vanaf april tot oktober vier extra strandtreinen rijden naar Zandvoort aan Zee. Dit geldt voor de weekenden en tijdens feest- en vakantiedagen dat er mooi weer wordt voorspeld. Voorheen reden deze extra treinen alleen van juni tot september. Afgelopen jaren bleek dat er bij mooi voorjaarsweer al behoefte was aan extra strandtreinen.

Het hele jaar door rijden er twee Sprinters per uur/per richting tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort. Daarnaast rijden er sinds  sinds 2020 in juni, juli en augustus vier extra Sprinters tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee. Met ingang van dit voorjaar zet de NS ook in weekenden, feest- en vakantiedagen in april, mei en september ook deze extra vier Sprinters in om bij mooi weer voldoende treinen te rijden. Het aantal treinen wat er die dag zal rijden zal gefaseerd opgebouwd worden waarna het in de avond weer afneemt.

Dienstregeling

Van de strandtreinen zullen er twee per uur tussen Amsterdam en Zandvoort rijden, en vier per uur tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee. De NS benadrukt dat de treinen naar Amsterdam vaak zeer druk zullen zijn. Reizigers die de trein naar Haarlem nemen kunnen daar overstappen op intercity's naar andere richtingen, en op de intercity naar Amsterdam. Reizigers die op Haarlem overstappen in de richting van de hoofdstad reizen er even lang over als met de Sprinter.

Weerverwachting

In de planning wordt het mogelijk gemaakt om deze extra treinen niet te rijden wanneer de weersverwachting minder is. De extra treinen zullen twee dagen van te voren in de reisplanner te zien zijn zodat reizigers makkelijk hun rit kunnen plannen. Aan het eind van het seizoen wordt de inzet van de extra strandtreinen geëvalueerd.

Treinwijzer

Vorig jaar is NS gestart met de Treinwijzer waarmee reizigers vooraf hun reis aanmelden. Op die manier krijgen ze inzicht over de drukte tijdens hun reis. De NS rijdt met de strandtreinen een dienstregeling met als uitgangspunt dat elke reiziger een zitplaats heeft volgens de gemaakte afspraken in het OV protocol van de overheid. Ook zal de NS samen met de gemeente, politie en veiligheidsregio maatregelen nemen om drukte te voorkomen, zoals het gedoseerd toelaten van reizigers.