NS start samenwerking voor taakstraffen voor jeugdige vandalen

NS start samenwerking voor taakstraffen voor jeugdige vandalen (Foto: NS)
NS start samenwerking voor taakstraffen voor jeugdige vandalen (Foto: NS)

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit plegen op het station of in de trein kunnen voortaan een taakstraf opgelegd krijgen die uitgevoerd wordt op het station. De Raad voor de Kinderbescherming en NS hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Volgens de NS worden de jongeren die een taakstraf moeten uitvoeren in de omgeving waar zij schade hebben aangericht, bewuster van de gevolgen. De straf heeft als belangrijkste doel dat zij in de toekomst niet nog een keer de fout in zullen gaan. Een taakstraf kan bijvoorbeeld worden uitgedeeld bij bijvoorbeeld zwartreizen, het vernielen van stationsmeubilair of het spuiten van graffiti.

Unieke samenwerking

Aanleiding van de samenwerking is een incident in 2019 waar twee jongeren een trein beschadigden en hun taakstraf bij NS uitvoerden. Pepijn de Wijs van de raad van Kinderbescherming is hierbij betrokken. "Het is ontzettend mooi om te zien dat er nu een overeenkomst is afgesloten zodat in de toekomst meer jongeren hun taakstraf bij NS kunnen uitvoeren", aldus De Wijs. Ook Herke Elbers, algemeen directeur van de Kinderbescherming is positief over het project. "NS is de eerste grote organisatie waarmee we zo’n samenwerking aangaan. We willen gaan verkennen of andere landelijke organisaties hier ook voor openstaan."

Bewustwording

NS hoopt dat de samenwerking bijdraagt aan de bewustwording onder jongeren. “We zetten ons elke dag in om het in onze treinen en op stations zo veilig mogelijk te maken. Helaas hebben we ook weleens te maken met vervelende incidenten zoals vandalisme. We geloven dat jongeren de volgende keer wel twee keer nadenken voordat ze iets vernielen, als ze weten welke impact dat heeft op mijn collega’s en onze reizigers”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS.

Met een taakstraf moeten jongeren geholpen worden zodat ze niet nogmaals de fout in zullen gaan, en met hun straf iets terugdoen aan de maatschappij. Volgens Elbers heeft een taakstraf ook een opvoedkundige waarde: "Doordat de jongere de handen uit de mouwen moet steken, beseft hij dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn daden."

Facilitaire taken

De taakstraf bij NS zal grotendeels bestaan uit simpele klusjes, zoals het schoonmaken van een stationshal of het verwijderen van zwerfafval. De Raad van Kinderbescherming geeft een advies aan de rechter voor jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd. Als de rechter besluit een taakstraf op te leggen, zorgt de Kinderbescherming voor een passende werkplek waar de taakstraf wordt uitgevoerd.