Rover wil onderzoek naar winter-problemen op spoor

Reizigersvereniging Rover wil onderzoek naar winter-problemen op spoor (Foto: Markus Keuter)
Reizigersvereniging Rover wil onderzoek naar winter-problemen op spoor (Foto: Markus Keuter)

Reizigersvereniging Rover wil dat het ministerie van Infrastructuur een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de situatie van vorige week waarbij er vanwege het winterse weer veel treinen uitvielen.

Het doel van het onderzoek moet duidelijk moeten maken hoe in de toekomst de treindienst weer goed opgestart kan worden na een grote verstoring.

Winterweer

Al anderhalve week heeft de reiziger bij NS te maken met uitgevallen treinen en geschrapte Intercity’s, nadat er op 7 februari een flink pak sneeuw viel. Hierdoor raakten veel wissels verstoord en raakten veel treinen defect. Uiteindelijk bleven de verstoringen in de dienstregeling anderhalve week aanhouden en vielen er volgens Treinreiziger.nl in de helft van de eerste week al 15.000 treinen uit. Een week later toen NS de normale dienstregeling weer kon verwatten waren er nog steeds treinen die uitvielen.

Evaluatie

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft tegen Rover toegezegd een evaluatie te gaan uitvoeren naar de oorzaken van de problemen. De reizigersoraganisatie heeft aangegeven er vooral moet worden gekeken naar hoe de dienstregeling in de toekomst sneller kan worden opgestart na een grote storing.

“De oorzaak van de problemen is wel duidelijk, tegen zulke sneeuwval is het Nederlandse spoor gewoon niet opgewassen”, stelt Rover-directeur Freek Bos. Hij wil daarom weten hoe het kan dat de reiziger hier dagenlang last van gehad heeft. "Als er niet door corona minder reizigers waren geweest, was het nu een enorme chaos op het spoor. We willen herhaling dan ook voorkomen", vervolgt hij. Hij doelt hier niet enkel op winterweer, maar op op andere vormen van extreem weer, zoals hitte en zware regenval.