Italiaanse vervoerder FdC bestelt smalspoortreinen bij Stadler

Een afbeelding van de nieuwe smalspoortreinen voor ItaliŽ (Foto: Stadler)
Een afbeelding van de nieuwe smalspoortreinen voor ItaliŽ (Foto: Stadler)

Stadler heeft bekend gemaakt een contract te hebben getekend met de Italiaanse spoorwegmaatschappij Ferrovie della Calabria (FdC) voor de levering van vier op maat gemaakte, dieselelektrische tandrad-treinen.

De tweedelige voertuigen zijn speciaal ontworpen voor gebruik op smalspoor op de spoorlijnen van Ferrovie della Calabria. De treinen zijn voorzien van grote panoramische ramen, comfortabele stoelen in "vis-a-vis" opstelling en er is ruimte voor rolstoelen en fietsen. Het contract omvat een volledig onderhoudsprogramma en reserveonderdelen, evenals de optionele levering van nog eens tien treinen die eventueel ook nog als drie-delige variant geleverd kunnen worden. De trein is verder voorzien van de in Italië gangbare SCMT-signaleringsapparatuur.

De nieuwe treinstellen zullen worden ingezet op de lijn tussen Cosenza en Catanzaro Lido en zullen enkele van de oudere voertuigen van de operator vervangen. De levering staat gepland voor 2023.

Inzet

Ferrovie della Calabria is een vervoerder dat treinen exploiteert in de regio Calabrië in het zuiden van Italië. Het netwerk bestaat uit de volgende niet-geëlektrificeerde lijnen met een smalspoor van 950 millimeter.

De treinen zullen gaan rijden op de volgende trajecten:

Cosenza

  • Cosenza - Catanzaro Lido, 113 kilometer
  • Cosenza - San Giovanni in Fiore, 77 kilometer

Taurean

  • Gioia Tauro - Cinquefrondi, 32 kilometer
  • Gioia Tauro - Palmi, 9 kilometer