Utrecht Centraal weer voorzien van groot vertrektijdenbord

Het nieuwe grote vertrektijdenbord in Utrecht Centraal (Foto: Treinenweb)
Het nieuwe grote vertrektijdenbord in Utrecht Centraal (Foto: Treinenweb)

Na acht en een half jaar heeft Utrecht Centraal weer een groot reisinformatiescherm in de stationshal hangen. Het nieuwe 'XL-scherm', zoals de NS het noemt, geeft reizigers in één oogopslag alle informatie die zij nodig hebben. Zij zien voortaan alle vertrekkende treinen van het komende half uur en reisadviezen op een reusachtig digitaal scherm van 36 vierkante meter.

Met de terugkeer van het scherm is een grote wens van reizigers en reizigersvereniging Rover in vervulling gegaan. "Veel reizigers vragen al jaren om terugkeer van het grote scherm, zodat zij vanaf een afstand meteen kunnen zien waar zij heen moeten lopen", stelt Rover-directeur Freek Bos. "Bovendien is het bord altijd een geliefd herkenningspunt voor reizigers die elkaar hier op het station ontmoeten". Station Utrecht Centraal is het vierde station na Schiphol, Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal dat een dergelijk scherm heeft gekregen. Het scherm in Utrecht is wel veruit het grootste.

Projectmanager Henk Bulthuis van ProRail: "Het scherm bestaat uit ruim 2 miljoen pixels en 7 miljoen led-lampjes. Het past de sterkte van de led-lampjes slim aan op basis van het licht in de stationshal zodat de reisinformatie zo goed mogelijk te zien is. Ook naar de plek en de hellingshoek van het scherm hebben we goed gekeken. We hebben rekening gehouden met de leesbaarheid vanuit alle hoeken en met de looproutes van reizigers."

Manager Station Utrecht Centraal Mirjam Schokker van NS vindt het scherm een verrijking van het station. "Het scherm is een aanvulling op de reisinformatie in de NS-app, op de website en de kleinere schermen op de stations. Het reuzenscherm in het midden van de stationshal geeft reizigers extra comfort, want je ziet meteen of je nog een kopje koffie of een tijdschrift kan halen."

De schermen zijn door leveranciers KITT Engineering BV en Ngage Media BV speciaal ontworpen voor de verschillende stations.