NS stopt definitief met railcatering in de trein

Een versnapering of warme drank in de trein kopen zal niet meer mogelijk worden. De NS heeft de railcatering in de trein definitief gestopt. Dit heeft de NS maandag bekendgemaakt. De service van de NS was sinds maart 2020 al stilgelegd vanwege de coronapandemie. Alle railcateraars werken nu in de stationswinkels.

Vanwege de coronamaatregelen had de NS de catering al in maart 2020 stilgelegd, waarbij alle huidige medewerkers werden ondergebracht in de winkels van NS, waaronder de Kiosk, Stationshuiskamer, AH2Go, Rituals en pastazaak Julia's.

Anneke de Vries, lid van de Raad van Bestuur van NS: "Gelukkig, hebben we onze collega’s van Railcatering binnen NS een andere werkplek kunnen geven. Het is fijn dat reizigers hun gastvrije service niet hoeven te missen."

De NS heeft tegenover Treinenweb bevestigd dat er ondanks eerdere initiatieven, zoals de introductie van verse filterkoffie en een nieuw uniform, geen mogelijkheden meer ziet om door te gaan met deze treinservice.

De Vries vervolgt: "Railcatering is opgericht in een tijd dat veel stations er ronduit sober bij lagen. Onze railcateraars speelden toen een belangrijke rol om reizigers op een comfortabele en prettige manier te laten reizen. De service is altijd goed gewaardeerd door reizigers. De afgelopen jaren heeft NS veel geïnvesteerd in voorzieningen op stations, waardoor reizigers bij de stationswinkels of de Kiosk op het perron terecht kunnen voor bijvoorbeeld een koffie of iets te eten voordat ze de trein in stappen. Dit was terug te zien in de omzet die al langer terugliep."

Spoorwegmuseum

De NS heeft beloofd dat de Railcatering een plekje in het Spoorwegmuseum zal krijgen. De Vries vervolgt: "Deze treinservice heeft een belangrijke en bijzondere plek in de geschiedenis van NS en krijgt daarom een plek in het Spoorwegmuseum."

Laila was bijna acht jaar lang railcateraar bij NS: “Railcatering heeft mij zoveel gebracht. Ik liep altijd rond met een lach van oor tot oor. De reizigers maakten mij vrolijk en ik hen. Sommige mensen kwam ik jarenlang tegen. Vooral dit bijzondere contact met reizigers ga ik enorm missen. Het werk heeft mij geleerd om in de spotlight te staan, om te gaan met ‘nee’ en wat de kracht is van complimentjes.”

Railcateraar Laila overhandigde namens al haar collega’s het uniform aan Evelien Pieterse, conservator van het Spoorwegmuseum: "Het verdwijnen van Railcatering uit de trein is een einde van een tijdperk. Het Spoorwegmuseum heeft net een tentoonstelling over eten en drinken op het spoor afgesloten. De kleding van Railcatering was daar te zien, we zijn blij dat we dit nu aan onze mooie collectie uniformen kunnen toevoegen."

Laila is inmiddels aan de slag bij de Kiosk op station Zandvoort en zal binnenkort verhuizen naar de Kiosk op Utrecht Centraal.