Station Eindhoven heeft weer een piano

De nieuwe piano in de stationshal (Foto: NS)
De nieuwe piano in de stationshal (Foto: NS)

Eindhoven Centraal heeft weer een nieuwe stationspiano. Na de rellen en vernielingen afgelopen zondag was het station flink beschadigd waarbij ook de piano in de stationshal moest het ontgelden.

De NS ontving veel berichten uit Eindhoven van mensen die een nieuwe piano aanboden. Een van deze initiatieven voor een nieuwe piano kwam van ondernemers uit Eindhoven. Een van hen was Joep de Groot. Hij sprak over de vernielingen van afgelopen zondag: "Een van de tragische dieptepunten, mede door de symbolische waarde, was het slopen van de piano in de stationshal, het instrument waar dagelijks mensen plezier aan beleven. Dit is niet ons Eindhoven. Het terugplaatsen van deze piano staat symbool voor de veerkracht van de stad en zijn inwoners en vooral voor het feit dat het positieve altijd sterker is dan het negatieve."

Emoties

De gehavende stationspiano in Eindhoven maakte de afgelopen dagen veel emoties los. Eindhovenaar David Hordijk starte twee jaar geleden een actie om de piano op het station te krijgen, en dat lukte. Een filmpje van de ochtend na de rellen waar hij het nog voor elkaar kreeg om de piano te bespelen, ging uitgebreid rond op sociale media. Vandaag speelde hij en pianist Joël Borelli al een stukje op de nieuwe piano.

Spoorwegmuseum

De oude piano gaat naar het Spoorwegmuseum. "Als we later terugkijken op de coronatijd dan zullen we wellicht ook denken aan de rellen en vernielingen. Deze piano herinnert daaraan, maar staat ook symbool voor de hoop. Daarom willen wij die graag aan de collectie toevoegen", aldus Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties.