ING: "Traag herstel van OV, maar biedt perspectief voor tweede helft 2021"

ING ziet trager herstel van het openbaar vervoer (Foto: Treinenweb)
ING ziet trager herstel van het openbaar vervoer (Foto: Treinenweb)

Het openbaar vervoer in Nederland herstelt langzamer dan verwacht. Dat schrijft OVPro naar aanleiding van een raming van het ING Economisch Bureau. Waar er in het afgelopen jaar nog rekening werd gehouden met een daling van het aantal reizigers van 25 procent in 2021 is dit nu gedaald tot 17 procent.

Wel lijkt de de raming perspectief te te bieden in de lange weg die te gaan is, meldt het rapport. De verwachting die gesteld wordt is dat in de tweede helft van dit jaar 55 procent van de reizigers, ten opzichte van 2019, weer terugkeert.

Wel wordt er rekening gehouden met een onzekerheidsmarge in de coronatijd. "Dit is een uitgangspunt met een optimistische insteek voor ‘herstart’ voor de tweede helft van het jaar, uiteraard is de onzekerheid wel aanzienlijk.", zegt sectoreconoom Rico Luman.

Minder reizigers

Het reizigersvolume in het personenvervoer over de weg en het spoor is het afgelopen jaar met 48 gedaald. Afgelopen najaar was de verwachting dat dit nog 35 procent zou zijn. Deze daling is te verklaren door de tweede coronagolf die in oktober om zich heen greep. Als gevolg daarvan werd er door de overheid dringend geadviseerd om thuis te werken en het OV zo min mogelijk te gebruiken

De bank verwacht in het gunstige scenario dat er in de tweede helft van dit jaar vrijer gereisd kan worden. De brede uitrol van vaccinaties zouden hierin een grote rol spelen. Wel wil de ING zich niet uitspreken over de situatie op de langere termijn, en verwijst hierbij naar uitspraken van de NS waarin er wordt verwacht dat het volledige herstel tot 2025 zou kunnen duren.