Nieuwe ICNG-stellen zijn overgebracht

Na een half jaar van stilte rondom de grenspasserende transporten heeft Alstom twee nieuwe treinstellen van de Intercity Nieuwe Generatie naar ons land gestuurd. Het gaat om de vijf-delige stellen 3106 en 3112 die zaterdagavond bij Bad Bentheim de grens zijn overgegaan.

Het transport kwam zaterdag omstreeks half zes 's avonds het land binnen. De stellen zaten gekoppeld aan een serie remwagens die er zorg voor droegen dat de gesleepte treincombinatie geremd werd. Het transport vond vanaf Bad Bentheim plaats door RailExperts die met hun locomotief, een voormalige NS-locomotief uit de 1600-serie die later nog door DB Cargo gebruikt werd, de hele combinatie naar de Amsterdamse Watergraafsmeer overbracht. Dit is plek waar de treinen in dienst gesteld worden, en waar er ook onderhoud aan gepleegd wordt.

In ruil voor de de twee nieuwelingen heeft de 3103 zondagochtend voorlopig even afscheid genomen van het Nederlandse spoor zodat deze trein, die het afgelopen half jaar vele duizenden kilometers aan testritten gemaakt heeft, weer terug kan naar de werkplaats van Alstom. Daar zal de trein compleet gemaakt worden en zal de testapparatuur weer uitgebouwd worden. Ook zal de 3108, die al een half jaar in de werkplaats van de Watergraafsmeer staat voor instructie en opleidingsdoeleinden, op termijn terug gaan naar Polen om daar bedrijfsgereed te worden gemaakt.

Met de overbrenging van twee nieuwe stellen zullen de komende tijd weer diverse testritten gereden worden. Naar alle verwachting zullen er binnenkort ook ritten plaatsvinden waarbij de stellen met elkaar gekoppeld zijn.

Ook kunnen we binnenkort weer nieuwe transporten verwachten omdat er in de afgelopen maanden tussen de Alstom locaties in Duitsland en Polen diverse transporten door treinspotters zijn gesignaleerd. Aan de hand van de treinstelnummers zullen er vermoedelijk al ruim 15 stellen gefabriceerd zijn.