Europese Commissie wil in 2021 meer vaart zetten achter ontwikkeling van het spoor

De Europese Commissie wil volgend jaar meer vaart zetten achter de ontwikkeling van het spoor. (Foto: Ad Boer)
De Europese Commissie wil volgend jaar meer vaart zetten achter de ontwikkeling van het spoor. (Foto: Ad Boer)

De Europese Commissie heeft 2021 als Europees jaar van het spoor aangemerkt. Het initiatief moet de voordelen van het spoor waaronder duurzaam, slim en veilig moet gaan benadrukken. Ook moet er meer werk worden gemaakt van grensoverschrijdende verbindingen.

Het is de bedoeling dat tal van activiteiten de trein volgend jaar onder de aandacht moeten brengen, zo schrijft de commissie woensdag. De bedoeling van het initiatief is bijdragen aan de doelstelling van de EU Green Deal om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

Ondanks deze voordelen reist slechts ongeveer 7 procent van de reizigers en 11 procent van de goederen per spoor. Het Europees Jaar van het spoor moet een impuls gaan geven om het aandeel van het personen- en goederenvervoer per spoor te vergroten, stelt de commissie.

"Het Europees Jaar van de Spoorwegen geeft ons de kans om deze vervoerswijze opnieuw te ontdekken. Via verschillende acties zullen we deze gelegenheid gebruiken om het spoor ten volle te benutten. Ik nodig jullie allemaal uit om deel te nemen aan het Europees Jaar van de Spoorwegen", schrijft Adina-Ioana Vălean, Eurocommissarissen voor Vervoer.