Vanaf dinsdag negatieve test nodig voor trein-, bus- of bootreis naar Nederland

Woensdag zal de IC Brussel niet rijden (Foto: Treinenweb)
Woensdag zal de IC Brussel niet rijden (Foto: Treinenweb)

Reizigers die met de trein, de bus of een schip vanuit het buitenland naar Nederland reizen, moeten vanaf 29 december ook een negatieve testverklaring kunnen laten zien. De meldt de Rijksoverheid donderdag. De maatregelen worden genomen vanwege het oprukkende mutatie van het corona-virus die besmettelijker is.

Aanbieders van internationaal openbaar personenvervoer per trein of bus naar Nederland zullen met ingang van aanstaande 29 december 2020, 00.01 uur deze eis stellen aan hun reizigers. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. De negatieve testuitslag dient maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland te zijn afgenomen. Deze test komt bovenop de richtlijn voor alle reizigers om na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Het kabinet blijft benadrukken dat alleen noodzakelijk reizen kunnen worden gemaakt en dat men zich dient te houden aan de hygiëne en quarantaine richtlijnen.

Trein en bus

De verplichting geldt voor reizigers en aanbieders van internationaal openbaar vervoer per intercitytrein en voor bovenregionaal grensoverschrijdend busvervoer. Regionaal grensoverschrijdend busvervoer is  van de regeling uitgesloten. De uitzonderingen op de verplichting worden gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.

Vervoerders dienen zorg te dragen voor de controle, ofwel bij het instappen ofwel tijdens de reis maar altijd vóór de eerst halte of stopplaats in Nederland. Reizigers die geen recente negatieve testverklaring kunnen overleggen kunnen door de vervoerder verzocht worden de bus of trein te verlaten.

Bron: Rijksoverheid