Erg rustig op stations tijdens lockdown

Een van de maatregelen tegen de coronapandemie. Ook mondkapjes zijn verplicht. (Foto: Treinenweb)
Een van de maatregelen tegen de coronapandemie. Ook mondkapjes zijn verplicht. (Foto: Treinenweb)

De lockdown die afgelopen maandag werd aangekondigd heeft gezorgd voor een sterke daling van het aantal reizigers in het openbaar vervoer. Veel mensen hebben zich aan het advies gehouden om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen te reizen als het noodzakelijk is.

De NS heeft laten weten dat er een kwart van de reizigers met de trein gereisd heeft dan voor de aanscherping van het pakket aan maatregelen tegen het coronavirus. De NS verwacht dat het aantal reizigers deze week nog verder daalt omdat ook de scholen vanaf woensdag gesloten zullen zijn, en dat onderwijs de komende weken enkel nog digitaal zal plaatsvinden. Ook steeds meer bedrijven geven gehoor aan het dringende advies om mensen te laten thuiswerken.

Reizigersaantal

Door de lage reizigersaantallen zijn de prestaties van NS over 2020 moeilijk te vergelijken met 2019. In 2019 had NS dagelijks gemiddeld nog zo’n 1,3 miljoen reizigers, in 2020 komt dit uit op zo’n 580.000 dagelijkse reizigers.

De verschillen per maand zijn groot. Het dieptepunt lag in april waarbij er slechts 9 procent van de reizigers werden vervoerd. In de eerste twee maanden van dit jaar, toen de coronacrisis nog niet uit was gebroken vervoerde NS juist meer reizigers dan in 2019. Vanaf mei is het aantal reizigers weer gestegen van 16 procent tot aan juli waarbij bijna helft (49 procent) van de treinen weer vol zaten. In de zomermaanden schommelde het aantal reizigers waarna deze in het najaar daalde tot boven de 30 procent.

Geen basisdienstregeling

De NS heeft niet de verwachting dat er, net als tijdens de 'intelligente lockdown' in het voorjaar, niet opnieuw een basisdienstregeling op zal worden gezet, waarbij er minimaal aantal treinen rijden. "Op dit moment rijdt 90 procent van de treinen", aldus de woordvoerder. "We gaan er vanuit dat dat zo blijft." Dat zal nu niet nodig zijn omdat openbaar vervoersbedrijven met de beschikbaarheidsvergoeding van de overheid 93 procent van hun kosten vergoed krijgen, laat een woordvoerder weten.

Sociale media