Onderzoek naar grote opknapbeurt voor station Middelburg

Het station van Middelburg en het stationsgebied gaan in de toekomst op de schop. De gemeente Middelburg, ProRail en NS werken samen aan het realiseren van een vernieuwd aantrekkelijk stationsgebied de Zeeuwse stad.

Eerdere plannen voor de verbouwing konden helaas niet worden uitgevoerd door problemen die gevonden werden met de fundering van het stationsgebouw. Onderdeel van de onderzoeken die gaan plaatsvinden, is om te bekijken hoe deze problemen het beste opgelost kunnen worden. "Er was eigenlijk geen enkele aanleiding om te denken dat er iets mis zou zijn met de fundering", zegt NS-projectleider Ken Prijn.

Onderzoek

"Voor de zorgvuldigheid hebben we het toch laten bekijken en toen bleek ineens dat de fundering over een jaar of tien sowieso vervangen zou moet worden. Dan heeft het geen zin om nu te gaan verbouwen. We willen het in een keer goed doen, dus we gaan nu eerst de opties bekijken." De onderzoeken aan het station beginnen vandaag met graafwerkzaamheden.

Naast het stationsgebouw moeten ook de perrons en de perronkap vervangen worden door ProRail. "Hoe we dit precies gaan doen zoeken we nu uit", zegt ProRail-projectleider Eric-Jan Luijk. "Tijdens de werkzaamheden willen we de overlast voor reizigers zoveel mogelijk beperken. Maar enige hinder is onvermijdelijk. Daar krijgt de reiziger uiteindelijk wel een beter en comfortabeler station voor terug met goede voorzieningen. We gaan nu kijken hoe we alle werkzaamheden het beste kunnen inpassen."

"De renovatie van het station biedt allerlei kansen", zegt wethouder Chris Simons van Middelburg. "Voor de toekomstige mobiliteit zijn openbaar vervoer en duurzaamheid heel belangrijke. Het station van Middelburg wordt als mobiliteitshub beschouwd, een plaats waar verschillende vervoersvormen samenkomen. Bijvoorbeeld een goed functionerende voorzieningen als kiss-and-ride en park-and-ride horen daarbij. Hiermee krijgt het station van Middelburg een spilfunctie."

Aantrekkelijk stationsgebied

Het station moet een overzichtelijke en makkelijke plek zijn waar comfortabel gewacht kan worden op de trein, toiletten aanwezig zijn en waar warme drank gekocht kan worden. Het monumentale Station Middelburg verwelkomt doorgaans heel veel toeristen. Het ov, al dan niet in combinatie met de fiets, vormt een steeds aantrekkelijker en duurzamer alternatief om de stad Middelburg en de overige Zeeuwse steden te bezoeken.

Uiteindelijk is het de bedoeling zat er in de zomer van 2021 een plan gepresenteerd zal worden wat het aanzien van het station en het gebied moet zal gaan opkrikken.