NS haalt DDZ-materieel uit dienst vanwege 'onbekende trillingen'

Een dubbeldekstrein op station Zandvoort (Foto: Treinenweb)
Een dubbeldekstrein op station Zandvoort (Foto: Treinenweb)

De NS heeft uit voorzorg 49 treinstellen van het type DDZ uit dienst gehaald. Een aantal machinisten heeft de laatste tijd melding gedaan van afwijkende trillingen, waarbij de oorzaak niet aan te wijzen is.

Het drastische besluit volgt na een eerste onderzoek naar trillingen van dit treintype bij hogere snelheden. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van meldingen van spoorwegpersoneel die op de DDZ-trein reed. Het eerste onderzoek geeft onvoldoende duidelijkheid over de oorzaken van de trillingen. De Nederlandse Spoorwegen stelt nu een vervolgonderzoek in. In afwachting hiervan heeft NS per direct besloten de DDZ-treinstellen voor onbepaalde tijd uit de dienstregeling te halen.

NS heeft in totaal zo’n 750 treinstellen in gebruik, 49 daarvan zijn de DDZ-treinstellen. Deze zijn vandaag niet in de dienstregeling gekomen en bij de start van de dag vervangen door andere treintypen. "We verwachten voldoende treinen te hebben om de reizigers met de vervangende treinen te kunnen vervoeren."

Vanwege de coronamaatregelen rijden er momenteel minder mensen met de trein. Om deze reden zullen de uit dienst genomen treinen minder hard worden gemist.

ddz