Afgelopen jaar 2.500 reizigers beboet voor overtreden van rookverbod

Een rookzone die je tegenwoordig niet meer op het station tegenkomt (Foto: Michiel1972)
Een rookzone die je tegenwoordig niet meer op het station tegenkomt (Foto: Michiel1972)

Het afgelopen jaar zijn circa 2.500 reizigers beboet voor roken op trein- en metrostations op de plekken waar het niet is toegestaan. Volgens cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau zijn de bekeuringen goed voor 230.000 euro.

Het aantal boetes laat al sinds 2015 een dalende lijn zien, als het gaat om de landelijke trend. In dat jaar ging het nog om 4.192 boetes. Opvallend is dat in Overijssel het aantal boetes elk jaar toeneemt.

Rookvrije generatie

Met het rookvrij maken van alle treinstations willen ProRail en NS bijdragen aan het streven van de overheid om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. In april van dit jaar is NS gestopt met de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluit NS geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.

Het aantal rokers in Nederland maakt al vele jaren een daling. Uit cijfers van het jaar 2019 van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is gebleken dat een op de vijf volwassenen nog rookt, hiervan rookt 71,6 procent dagelijks één of meer sigaretten.

Rookvrije stations en haltes

Op 1 oktober zijn alle stations rookvrij geworden. Een maand eerder zijn ProRail en NS al begonnen met het verwijderen van de rookzones op de perrons. Wie nu nog op het station een sigaretje opsteekt riskeert een boete van 95 euro. Vervoerders mogen zelf bepalen waar er nog gerookt mag worden. Wel wordt de regelgeving voor rookvrije stations door een aantal vervoerders doorgetrokken naar bus- en tramhaltes. In Rotterdam is het bijna nergens meer toegestaan. Steeds meer gemeenten hebben laten weten onderzoek uit te voeren naar rookvrije busstations.