Ontspoorde ICNG-trein is weer geborgen

Vanaf oktober is Nederland voorzien van een nieuwe nachttrein (Foto: LooiNL)
Vanaf oktober is Nederland voorzien van een nieuwe nachttrein (Foto: LooiNL)

De gesleepte ICNG-intercity die afgelopen vrijdag bij het Duitse Dreileben-Drackenstedt ontspoorde, is weer op het spoor gezet. Van de twee treinstellen is de voorste zwaar beschadigd. Bij de botsing raakte de machinist gewond. De Alstom-locomotief raakte onherstelbaar beschadigd.

De Alstom locomotief 214.006 was onderweg met de twee nieuwe treinstellen 3105 en 3109 onderweg van Salzgitter naar een testspoor in Blankenburg. Volgens het eerste bevindingen kon de machinist de trein niet tot stilstand brengen vanwege remproblemen. Nadat het rode sein zou zijn gepasseeerd reed de locomotief door een stootblok heen waarna de locomotief totaal vernield raakte. De machinist kon zichzelf redden, en werd gewond naar het ziekenhuis overgebracht. De achterop gekoppelde ICNG 3105 raakte zwaar beschadigd, maar de 3109 die erachter hing zou volgens de eerste inventarisatie geen schade hebben opgelopen.

Herstel van het spoor

Na inventarisatie van de schade op vrijdag is de bovenleiding verwijderd zodat de zondag twee kranen van de types Kirov Multi Tasker 900 en 1200 de onfortuinlijke 3105 op konden takelen om weer op het spoor te brengen. De 3109 is inmiddels afgekoppeld en zal weer naar de werkplaats terugkeren voor onderzoek. De zwaarbeschadigde 3105 zal eveneens naar de werkplaats worden gebracht. Het is nog niet duidelijk wat er met de trein zal gebeuren.

Het Duitse videokanaal TheTrainTV heeft een video online geplaats waarin de hersporing van de trein te zien is.