Overheid komt met 740 miljoen euro steun voor ov-sector

 (Foto: Alfenaar)
(Foto: Alfenaar)

De ov-bedrijven krijgen ook volgend jaar extra financiële steun van de overheid om de wegblijvende reizigers te compenseren. Het kabinet trok dit jaar al 1,5 miljard euro uit om tot 93% van de inkomsten te garanderen. Volgend jaar komt staatssecretaris Stientje van Veldhoven met 740 miljoen euro over de brug, bedoeld voor de eerste helft van 2021.

De staatssecretaris stelt als voorwaarde dat de openbaar vervoer sector wel weer gezond moet worden. Door het flink teruggelopen aantal reizigers, leden de vervoerders afgelopen half jaar miljoenenverliezen. Alleen al bij de Nederlandse Spoorwegen was het verlies bijna 200 miljoen euro. Zonder steun had NS zelfs op een verlies van een miljard uitgekomen.

Koepelorganisatie OV-NL is tevreden met de financiële steun. “Eindelijk duidelijkheid”, zegt voorzitter Pedro Peters. De vervoerders hebben maandenlang aangedrongen om ook duidelijkheid te krijgen over een financiële vergoeding voor 2021. De regeling blijft vergelijkbaar aan de huidige. Dat komt neer dat ongeveer 93 procent van de kosten die OV-bedrijven maken gedekt zijn. Voor de overige paar procent moeten de vervoerders zelf een oplossing zoeken.

Bezuinigen

Ondanks dat voor het grootste deel van de kosten nu een compensatie is gevonden, moet er nog een hoop gebeuren voordat de vervoerders weer financieel gezond zijn, waarschuwt Peters. “Voor die paar procent die we zelf moeten vergoeden, is een kostenbesparing van ongeveer 10 à 15 procent nodig, een flinke opgave” aldus de voorman van de ov-bedrijven tegenover de NOS.

Volgens Peters is bezuinigen lastig omdat er veel doorlopende vaste kosten zijn. “Neem een bus die zes keer per uur ergens rijdt. Als je die door bezuinigingen nog maar vier keer per uur laat rijden, kost dat minder brandstof. Maar de bus zelf, en het onderhoud daarvan, kost nog praktisch hetzelfde. Zoveel levert dat dus niet op.” Toch sluit Peters niet uit dat frequenties op bepaalde lijnen worden aangepast.

Tarieven

Zullen de tarieven omhoog gaan om de gederfde inkomsten te compenseren? Peters: “Het verhogen van de tarieven is de laatste knop waar overheden en OV-bedrijven aan kunnen draaien. Maar voor ons is dat geen optie”.

Bron: Treinreiziger