Prinsjesdag: Versneld 1,4 miljard naar het spoor en stations

 Prinsjesdag: Versneld 1,4 miljard naar het spoor en stations (Foto: ProRail)
Prinsjesdag: Versneld 1,4 miljard naar het spoor en stations (Foto: ProRail)

Staatssecretaris van Veldhoven stelt de komende jaren ruim 1,4 miljard versneld beschikbaar voor onderhoud en vervanging van het spoor. Dat staat vandaag vermeld in het Meerjarenplan die op Prinsjesdag gepresenteerd is.

Ongeveer de helft van het extra budget komt tussen 2021 en 2023 beschikbaar. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven: "De trein is voor veel mensen dé manier om naar werk, school of familie te gaan. Ons spoor is een van de drukst bereden ter wereld. Door nu extra te investeren vermijden we storingen voor de reiziger en goederenvervoerders. ProRail gaat werk snel op de markt zetten. Dat betekent werk voor bouwbedrijven in moeilijke tijd en dat is belangrijk".

ProRail pakt de komende jaren onder meer het spoor rond Schiphol en Amsterdam aan. Zo zullen de sporen op Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid opnieuw ingericht worden. Ook het rangeerterrein Kijfhoek bij Barendrecht en de havenspoorlijn van Rotterdam krijgen een opknapbeurt. Naast spooronderhoud wordt er ook onderhoud gepleegd aan diverse stations. Zo worden de monumentale stationskappen in Groningen en Leeuwarden gerestaureerd en worden meer stations  rolstoelvriendelijk gemaakt. De komende jaren zal station Groningen op de schop gaan om een betere capaciteit van zowel reizigers als treinen aan te kunnen.

Voppen (ProRail): Ondanks Coronacrisis nog steeds investeren

ProRail topman John Voppen: "Op sommige trajecten lopen we nu al tegen de grenzen van ons systeem aan, ook als er na de coronacrisis nog steeds veel mensen thuiswerken. De bevolkingsgroei en de verstedelijking in Nederland gaat daarnaast ook gewoon door en daardoor lopen we de komende jaren ook op andere trajecten tegen de grenzen aan."