Al ruim half miljoen aanvragen voor gratis 12-rittenkaart in België

Een Desiro-trein van de NMBS (Foto: NMBS)
Een Desiro-trein van de NMBS (Foto: NMBS)

De NMBS meldt dat Belgen massaal de gratis twaalf-ritten tickets bestellen die eerder deze week aan te vragen waren. Momenteel zouden al binnen 24 uur nadat de bestelwebsite van start ging al 500.000 mensen gebruik hebben gemaakt van de gratis actie, waarmee twaalf treinritten door het hele land kunnen worden gemaakt.

Met de ‘Hello Belgium Railpass’ kunnen per maand twee trajecten worden afgelegd. De kaart is te koop via een speciale website en staat op naam van de aanvrager. Er wordt gecontroleerd of de persoon in het Belgische Rijksregister bekend is. De kaart is een papieren ticket en wordt binnen acht dagen na aanvraag naar het adres verstuurd.

Het treinticket is beschikbaar voor elke Belgische inwoner die ouder is dan 12 jaar, of voor 13 maart 2021 12 jaar wordt. Het gaat om twee trajecten in oktober en vervolgens om twee trajecten per maand tot in maart 2021. Reizen kan tijdens de week vanaf 9 uur en onbeperkt tijdens het weekend. De twaalfrittenkaart is geldig voor alle treinen van NMBS, staat op naam, en reizigers moeten hun identiteitkaart kunnen tonen bij een controle. Kinderen jonger dan twaalf reizen gratis met de trein mits ze worden begeleid.

'12-ritten kaart'

In juni van dit jaar besloten de voorzitters van de Belgische regeringspartijen om aan iedere inwoner van België gratis treinritten aan te bieden. Het doel van de maatregel is om de Belgen aan te moedigen de trein te nemen om het land te ontdekken of om een reis naar keuze te maken.

François Bellot, Belgische minister van Mobiliteit heeft duidelijk gemaakt dat ze de stand van zaken met betrekking tot het coronavirus en de bijbehorende reisadviezen zullen blijven volgen.