Beter mobiel bereik in Rotterdamse Willemsspoortunnel

De ingang van de Willemsspoortunnel in Rotterdam (Foto: Benjamin)
De ingang van de Willemsspoortunnel in Rotterdam (Foto: Benjamin)

Reizigers die vanaf nu door de Rotterdamse Willemsspoortunnel reizen zullen vanaf nu een beter bereik met hun mobiele telefoon hebben. ProRail en twee telecomproviders hebben nauw samengewerkt om een goed dekkend telecommunicatienetwerk te realiseren op maximaal 20 meter diepte.

Spoorbeheerder ProRail en telecombedrijven VodafoneZiggo en KPN hebben de handen ineen geslagen voor een betere netwerkdekking. Hiermee zijn er nu heldere telefoongesprekken mogelijk en kunnen treinreizigers ook moeiteloos gebruik maken van 4G en zelfs 5G.

Willemsspoortunnel

De Willemsspoortunnel is de ruim drie kilometer lange viersporentunnel onder de Nieuwe Maas, waar ook het ondergrondse station van Rotterdam Blaak een onderdeel van is. Ook op dit station was er voorheen sprake van een slecht berik met de telefoon. De tunnel heeft twee buizen en maakt deel uit van de spoorlijn tussen Rotterdam Centraal en Breda. In de tunnel van ruim 3 kilometer lang, waarvan 2.600 meter ondergronds, zorgen meer dan zeventig antennes voor netwerkdekking in de tunnelbuizen.

De antennes zijn geschikt voor zowel 4G als 5G. In de tunnel ligt volgens ProRail nu meer dan 4,5 kilometer aan voedingskabels en ruim 6,5 kilometer aan glasvezelkabel om een betrouwbaar netwerk op te zetten waar alle telecomprovider op meeliften.

Utrecht Centraal

Eerder werkte ProRail samen met T-Mobile, Vodafone, KPN en NS aan een toekomstbestendig netwerk voor mobiele communicatie op station Utrecht Centraal. Door de verbouwingen van de afgelopen tijd en de toegenomen drukte op het grootste treinstation van Nederland was het mobiele bereik er niet optimaal. Daarom is er eerder dit jaar een volledig nieuw toekomstbestendig systeem geïnstalleerd wat ook geschikt is voor nieuwe toepassingen, zoals 5G.