Duurzame ondernemer ontwerpt schoenen van oude treinbanken

Deze zomer kunnen liefhebbers van espadrilles-sandalen lopen op schoeisel gemaakt van treinstoelbekleding. De stof van de comfortabele schoenen komt van de stoelen uit de intercity's van het type ICMm die enkele jaren geleden aan vervanging toe was.

Op deze manier krijgt de stof een tweede leven; van stoel naar schoen. Het 'upcyclen' zoals dit genoemd wordt, is een duurzame ambitie van de NS: Het verwerken van oude materialen tot grondstof of nieuw product.

Upcyclen tot schoenen

Via Spoorlab, het open innovatieplatform van de spoorsector, zocht NS een oplossing voor de 7500 vierkante meter aan oude blauwe treinstoelbekleding afkomstig uit de ICM Intercity's. De creatieve ondernemer OML – Ontwerp Met Liefde – zag een mooie toepassing voor een deel van de stoffen en zo werden de trein-espadrilles geboren. De espadrilles worden geproduceerd in Nederland en zijn met de hand gemaakt. Op de website van OML zijn verschillende modellen in diverse maten beschikbaar, verkrijgbaar vanaf 50 euro.

Producten van hergebruikt NS materiaal

Om afval te voorkomen wil NS materialen hergebruiken om zo van iets ouds iets nieuws te maken: upcycling. Duurzame en creatieve ondernemers hebben van voormalig NS materiaal allerlei nieuwe producten gemaakt, waaronder tafeltennis- en tafelvoetbaltafels van treinvloeren, bureaus van treinplafondplaten, notitieblokjes van reisinformatieborden en plantenbakken van prullenbakken. Op een pagina van de NS-website staat het hele assortiment en waar de producten te koop zijn.