Marjan Rintel benoemd als nieuwe president-directeur NS

Marjan Rintel (directeur Operatie NS) volgt president-directeur Roger van Boxtel op (Foto: NS)
Marjan Rintel (directeur Operatie NS) volgt president-directeur Roger van Boxtel op (Foto: NS)

Zojuist is bekend geworden dat Marjan Rintel vanaf oktober de taak van NS president-directeur Roger van Boxtel gaat opvolgen. Hiermee heeft Van Boxtel ruim vijf jaar lang de rol als president-directeur bij de NS gedragen. Met de benoeming van Rintel krijgt de NS voor het eerst een vrouw aan het hoofd van de organisatie.

Op voordracht van de Raad van Commissarissen (RvC) heeft de minister van Financiën, de heer Wopke Hoekstra, Marjan Rintel benoemd tot president-directeur van NS. Rintel die nu bij NS nog Directeur Operatie is start per 1 oktober 2020 als president-directeur van NS. Roger van Boxtel is bereid aan te blijven tot 30 september 2020 voor goede overdracht in deze uitdagende tijd.

Naast de benoeming van Rintel als opvolgende president-directeur is ook Bert Groenewegen Directeur Financiën en lid van de Raad van Bestuur opnieuw benoemd voor een volledige termijn van 4 jaar. Zijn eerste benoemingsperiode loopt af op 15 september 2020.

Marjan van Rintel

Marjan Rintel is sinds 1 november 2014 werkzaam bij NS. Voorheen had ze een rol als directievoorzitter van NS Reizigers. Per 15 juli 2016 is zij benoemd tot directeur Operatie en bekleedt tevens een rol in de Raad van Bestuur van de NS.

Als directeur Operatie en lid van de Raad van Bestuur is zij binnen de NS momenteel verantwoordelijk voor alle operationele vervoers- en onderhoudsactiviteiten in Nederland. Ze heeft veel kennis van het leiden van complexe operationele en logistieke processen met grote maatschappelijke impact. Daarnaast heeft zij ruime commerciële en bestuurlijke ervaring.

Gerard van de Aast (voorzitter RvC): "Met Marjan Rintel kiest NS voor een bestuurder die het bedrijf, haar medewerkers en de reiziger tot in de haarvaten kent. Marjan heeft NS de afgelopen jaren met veel energie naar uitstekende operationele resultaten geleid. Wij zijn blij dat Marjan NS wil gaan leiden en het bedrijf samen met de medewerkers in binnen en buitenland verder wil ontwikkelen tot een breed mobiliteitsbedrijf dat de reiziger centraal blijft zetten."

Marjan Rintel: "Ik ben trots op de resultaten die we met alle NS’ers de afgelopen jaren voor onze klanten hebben bereikt. En daarnaast heb ik een sterk geloof in de missie van NS om Nederland bereikbaar te houden voor iedereen. Ik realiseer me dat we door de huidige crisis in hele andere tijden zitten, dat motiveert mij extra om te werken met energie en passie aan de grote maatschappelijk bijdrage die NS voor Nederland levert. We staan voor grote uitdagingen op het gebied van onder andere mobiliteit, woningbouw, duurzaamheid en leefbaarheid. Ik kijk ernaar uit om in de rol van president-directeur samen met mijn NS collega’s een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze vraagstukken.”

Geschiedenis

Na haar studie bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen begon ze haar loopbaan als management trainee bij luchthaven Schiphol waar zij onder meer verantwoordelijk was voor de inrichting, informatieverstrekking en de logistiek in het luchthavengebouw.

In 1999 zette Marjan haar loopbaan voort bij KLM en bekleedde hier diverse leidinggevende operationele en commerciële functies zoals Hub Operations bij KLM en ook bij de groep Air France KLM, waaronder Senior Vice President Strategic Marketing, waarna ze de overstap maakte naar NS.

Opvolging Van Boxtel

Roger van Boxtel trad in de zomer van 2015 aan als president-directeur van NS. Zijn belangrijkste opdracht was om het vertrouwen in NS te herstellen. Van Boxtel heeft met de Raad van Bestuur de afgelopen jaren rust en focus in het bedrijf teruggebracht en de prestaties sterk verbeterd. Zo voldeed NS in 2019 op alle onderdelen aan de concessie-afspraken met het ministerie van IenW. De klanttevredenheid was in 2019 de hoogste ooit.

Roger van Boxtel: “Met groot plezier mocht ik de afgelopen 5 jaar aanvoerder zijn van het geelblauwe NS-team. Een oer-Hollands bedrijf met gemotiveerde en betrokken medewerkers. Ik ben onder de indruk van de resultaten die geboekt zijn op onze stations, in de treinen, de werkplaatsen. En dit alles voor onze reizigers. Dank voor het vertrouwen dat ik van iedereen kreeg. Vol overtuiging draag ik de sleutel van de dagelijkse leiding over aan Marjan Rintel. Ik ben héél blij met deze interne benoeming van de eerste vrouwelijke president-directeur van NS”.

Gerard van de Aast (voorzitter RvC): “Roger van Boxtel heeft NS niet alleen door een turbulente tijd geleid, maar ook weer op de kaart gezet als betrouwbare mobiliteitspartner. NS is hem zeer veel dank verschuldigd. Onder de leiding van Van Boxtel is een nieuwe strategie uitgezet, duurzaamheid en internationaal treinvervoer op de agenda gekomen en de focus weer gelegd op de reiziger. Daarnaast was Van Boxtel een boegbeeld van NS en geliefd onder de medewerkers.”