Rhätische Bahn bestelt nog eens 20 extra treinen bij Stadler

De Rhätische Bahn (RhB) heeft een ruime week geleden twintig nieuwe Capricorn-treinstellen besteld ter waarde van omgerekend 162 miljoen euro. De bestelling komt voor uit een leveringsoptie.

Sinds april 2019 heeft de Rhätische Bahn 36 treinen in haar vloot nadat ze in 2016 met Stadler een raamovereenkomst sloten. Een ruime week geleden is deze order omgezet naar de levering van 20 extra treinstellen waarmee de RhB haar materieelvloot wilt uitbreiden.

De Capricorn-trein

De vier-delige treinen met de naam Capricorn, wat Steenbok betekent, zijn laagvloers en bieden voor mindervaliden een gelijkvloerse instap. Ze zijn voorzien van 164 comfortabele stoelen, waarvan er 35 in de eerste klas zijn. Ook zijn er verkoopautomaten voor tickets beschikbaar in de treinen.

Het moderne passagiersinformatiesysteem houdt passagiers op de hoogte van hun reis. Ook is er camerabewaking in de trein aanwezig, en zit er ook een camera in de cabine die het spoor filmt als bewijs voor bepaalde incidenten, mochten die plaatsvinden. Dankzij de grote multifunctionele compartimenten die "Capricorn" biedt is er voldoende ruimte voor fietsen, ski's en andere bagage, alsmede voor kinderwagens, scootmobielen en buggy's voor kinderen.

Ansgar Brockmeyer, salesmanager bij Stadler, zegt: "De Rhätische Bahn en Stadler werken al tientallen jaren nauw samen. We zijn er trots op dat de Rhätische Bahn met de modernisering van haar vloot met onze robuuste en hoogwaardige treinen doorgaat en dat we nu in totaal 56 'Capricorn'-stellen aan Graubünden kunnen leveren.""

Vleugeltrein

Opmerkelijk van deze treinen is ze kunnen worden gezien als een vleugeltrein. Dit wil zeggen dat de treinen onderweg van elkaar gescheiden worden, zodat ze elk een eigen richting naar een verschillende bestemming kunnen rijden. Speciaal voor dit doel zijn ze voorzien van automatische koppelingen. Met deze treindienst kan er met een frequentie van een half uur worden gereden op de enkelsporige route tussen Landquart en Klosters.