Studenten willen betere mogelijkheden voor reizen met het OV

Een trein van het type DDZ (Foto: Alfenaar)
Een trein van het type DDZ (Foto: Alfenaar)

Er moeten voor studenten meer mogelijkheden komen om met het openbaar vervoer te reizen. Zo zouden ze toegang tot de universiteit nodig hebben om contact met andere studenten te houden, en zich verder te kunnen ontwikkelen. Dat zeggen een aantal rectores magnifici in een artikel op wetenschapssite ScienceGuide.nl.

In deze crisisperiode wordt er aan studenten gevraagd om zoveel mogelijk tussen 11:00 en 15:00 uur en na 20:00 uur te reizen. Op deze manier moet de spits worden ontlast. Volgens universiteitsbestuurders zou deze periodes te krap zijn om zich op de universiteit verder te kunnen ontwikkelen. "Die ruimte organiseren wij op onze universiteiten. 'Laat studenten daar ook naartoe kunnen komen. Het is een investering in de toekomst", schrijven ze.

De brancheorganisatie OV-NL voor het openbaar vervoer benadrukt dat de situatie tijdelijk is, en dat er na de zomervakantie voor het nieuwe collegejaar een andere opzet zal komen. Dan is het de bedoeling dat de colleges gespreid worden over de dag zodat de studenten niet meer in grote groepen tegelijk met het openbaar vervoer hoeven te rijden.

Geen blijvende oplossing

Vanwege de coronacrisis zijn veel universiteiten gesloten of kunnen ze beperkt worden gebruikt. Veel colleges vinden daarom online en via video-calls plaats. De bestuurders geven aan dat de universiteiten momenteel niet druk gebruikt worden: "Als je een willekeurige universiteitscampus in Nederland opwandelt word je getroffen door een beklemmende leegte. De normale bruisende sfeer ontbreekt, geen geanimeerde discussies, geen groepen jonge mensen die samen studeren, recreëren, onderzoeken, geen interacties met docenten of onderzoekers".

Omdat veel studenten nu thuiswerken zien ze een ongelijkheid in het onderwijs opkomen, wat ze willen voorkomen. "Gebrekkige wifi en een ongemakkelijke thuissituatie zijn desastreus voor het onlineleerproces. De diversiteit van onze studentenpopulatie is een groot goed, maar we zien weer verschillen optreden", stelt de groep die onder meer de universiteiten in de grote steden in het land vertegenwoordigt.