Meerderheid Kamer stemt in op motie voor aanpassing fietsverbod in trein

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd om het fietsenverbod in de trein aan te passen (Foto: Treinenweb)
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd om het fietsenverbod in de trein aan te passen (Foto: Treinenweb)

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd op een motie van de ChristenUnie om het fietsenverbod in de trein aan te passen. Het verzoek is onder meer opgesteld door CU Kamerlid Stieneke van de Graaf. Van der Graaf meldde dit dinsdag op Twitter.

Volgens de schriftelijke motie zouden reizigers met cruciale beroepen, of mantelzorgers belemmerd worden met het meenemen van hun fiets tijdens hun noodzakelijke reis. Momenteel is het beleid dat enkel vouwfietsen en een fiets als hulpmiddel toegestaan zijn in de trein. In de motie wordt de regering verzocht om samen met de NS en andere vervoerders tot een gepaste oplossing te komen. De mogelijkheden die als voorbeeld genoemd worden is het het tijdelijk kosteloos stellen van de OV-fiets of het hanteren van een aanmeldsysteem.

Fietsverbod

In de strijd tegen het coronavirus heeft de NS vanaf afgelopen 12 mei een fietsverbod ingesteld. Zo zullen fietsen uit de trein worden geweerd tenzij het een vouwfiets is of bedoeld zijn als hulpmiddel. Vanwege het verbod is het Fiets Dalkaartje tijdelijk uit de handel gehaald. Sinds het verbod zijn er bij de NS veel klachten binnengekomen van gedupeerde reizigers met een belangrijke bestemming.