VVMC: "Hef onbewaakte overwegen sneller op of beveilig ze beter"

Een overweg van het NABO-soort (Foto: ProRail)
Een overweg van het NABO-soort (Foto: ProRail)

Er moet haast worden gemaakt met het opheffen van onbewaakte overwegen. Dat heeft de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) laten weten na het treinongeval bij Hooghalen waarbij vrijdag een machinist om het leven kwam.

De vakbond doet “een klemmend beroep” op staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) om haast te maken met de aanpassing van onbeveiligde spoorwegovergangen. Momenteel zouden er in ons land nog zo'n 150 van zulke overwegen bestaan. Deze NABO's zoals ze genoemd worden  (Niet Actief Beveiligde Overweg) bevinden zich vaak op particulier terrein. Om deze op te heffen moet er samen met de eigenaar van de percelen individueel gezocht naar een oplossing.

"Eventuele bestuurlijke problemen met gemeenten, provincies, lokale grondeigenaren en rechthebbenden moeten nog sneller worden opgelost." Als dat mogelijk en nodig is, moet Van Veldhoven dwingend optreden, stelt de VVMC. "Alles om meer dodelijke slachtoffers en leed te voorkomen." Spoorbeheerder ProRail is al jaren bezig om de onbeveiligde overwegen op te heffen of beter te beveiligen met bellen en lichtsignalen. Om dit kracht te zetten heeft ProRail een speciaal programma opgericht.

Treinbotsing

Bij het Drentse Hooghalen is vrijdag op een dergelijke onbeveiligde overweg een SNG Sprinter-trein tegen een tractor gebotst. Hierbij is de machinist (58) om het leven gekomen. Op de zelfde overweg had al ongeveer 20 jaar geleden ook al een aanrijding plaatsgevonden met een traktor.

Er is sprake van een flinke ravage waarbij de voorkant van de trein zwaar vernield is geraakt. Inmiddels is ProRail met een spooraannemer bezig om het spoor weer te herstellen. Naar verwachting zal het treinverkeer maandag weer om 16:00 uur worden hervat.