Definitief einde voor goederenspoorlijn Lanaken - Maastricht

De spoorbrug van de inmiddels opgeheven goederenspoorlijn Lanaken - Maastricht (Foto: Aquilo)
De spoorbrug van de inmiddels opgeheven goederenspoorlijn Lanaken - Maastricht (Foto: Aquilo)

Het doek is definitief gevallen voor de goederenspoorlijn Lanaken-Maastricht. De Belgische spoorbeheerder Infrabel heeft de knoop doorgehakt om te stoppen met de exploitatie van het spoor. De spoorlijn die in 2011 werd gereactiveerd wordt al vele jaren niet meer gebruikt.

De goederenlijn Lanaken-Maastricht werd in 2011 heropend. Het ging toen om het opnieuw in dienst nemen van de spoorlijn Hasselt-Maastricht. In juni 2011 vertrok een goederentrein met zand van Lanaken naar Roemenië. Sindsdien hebben er maar een klein antal goederentreinen over de spoorlijn gereden.

In 2016 nam Infrabel al het besluit om de sporen niet meer te onderhouden. Woordvoerder Frederik Petit vertelt tegenover de Vlaamse Omroep VRT: "In 2016 is de beslissing genomen om de goederenlijn Lanaken-Maastricht niet langer te onderhouden, dat kwam omdat er al enige tijd geen goederentrafiek (goederenvervoer, red.) meer was. Er is daarna nog geprobeerd om de goederenlijn nieuw leven in te blazen, met verschillende actoren (organisaties, red.), maar dat bleek niet mogelijk te zijn."

Ook ProRail heeft in 2018 de aansluiting op het hoofdrailnet verwijderd, waarmee het goederenspoor naar Maastricht geen functie meer heeft. Inmiddels is Infrabel aan het onderzoeken of de spoorlijn  gebruikt kan worden voor het sneltramproject Hasselt-Maastricht. Hierover is het de Belgische spoorbeheerder in gesprek met vervoersbedrijf De Lijn.